Μπαλτάς: 20.000 κενά στα σχολεία

Προσπάθεια για πλήρη λειτουργία των σχολείων σε όλη την επικράτεια σε επίπεδο καθηγητών, βιβλίων, μαθητών κανονικά από την έναρξη του νέου σχολικού έτους καταβάλλει το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για μεγάλες δυσκολίες.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μπαλτάς είπε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν “κυρίως γιατί τα λεφτά λείπουν”, αλλά και γιατί καθυστέρησαν οι προσλήψεις των μόνιμων εκπαιδευτικών που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

 

Τα κενά στα σχολεία, όπως διευκρίνισε, ανέρχονται σε 20.000, με την κυβέρνηση να αναζητεί όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να καλυφθούν πλήρως μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

 

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι οι προσλήψεις των μόνιμων εκπαιδευτικών δεν μπορούν να γίνουν αν δεν ψηφιστεί προηγουμένως το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, και ως εκ τούτου τα σχολεία θα ανοίξουν και φέτος με αναπληρωτές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, οι περίπου μισές θέσεις – 10.000- μπορούν να καλυφθούν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ για τις υπόλοιπες θα αναζητηθούν τρόποι κάλυψης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας.

 

Για το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός είπε ότι έχει σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πορεύεται προς την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ώστε να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική οδό.

 

Σχολιάζοντας, δε, τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει το λόγο για τον οποίο το πολυνομοσχέδιο αποτελεί casus belli, τονίζοντας ότι ο τεράστιος αυτός θόρυβος “στην καλύτερη περίπτωση είναι παρανόηση, στην πιο συνηθισμένη διαστρέβλωση και στην τελική ανάλυση συκοφαντία”.

 

“Δεν καταλαβαίνω τι είναι εκείνο το φοβερό στο πολυνομοσχέδιο που δημιουργεί το casus belli”, είπε ο κ. Μπαλτάς, εκτιμώντας ότι με μια νηφάλια συζήτηση μπορούν όλες οι αιτιάσεις να εκπέσουν.