Μπλόκο σε νέες κυρώσεις

Καθησυχαστικά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στάση της Ελλάδας στην κοινή εξωτερική πολιτική, ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά το θέμα της Ουκρανίας και των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

 

Στην πρώτη συμμετοχή του σε Συμβούλιο Υπουργών ο κ. Κοτζιάς και καθώς οργίαζαν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που έκαναν λόγο για ρήγματα που προκαλεί η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας, προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε ότι η «Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας».

 

Τελικά, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν στην ανανέωση για άλλους 6 μήνες των κυρώσεων που ήδη ισχύουν για πάγωμα καταθέσεων και απαγόρευση εισόδου σε αριθμό Ρώσων αξιωματούχων στο έδαφος της ΕΕ, αλλά λόγω των αντιρρήσεων και της Ελλάδας η απόφαση για επιβολή και νέων κυρώσεων παραπέμφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου.

 

Σε μια συνάντηση μάλιστα με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Π. Κλίμκιν, όπου εκτός της συνολικής ανταλλαγής απόψεων για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ο κ. υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην περιοχή, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο κ. Κλίμκιν προσκάλεσε τον Ν. Κοτζιά να επισκεφθεί το Κίεβο, ενώ πρόσκληση για να επισκεφθεί και τη Μόσχα έλαβε ο Ελληνας υπουργός και από τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όμως η συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς στο περιθώριο του Συμβουλίου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος σύμφωνα με γερμανική πηγή, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Ελληνα ομόλογό του δηλώνοντας ότι το «Βερολίνο ανησυχεί λιγότερο από πριν…».

 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μογκερίνι, στην οποία έθεσε και το θέμα που δημιουργήθηκε με την έκδοση χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης της «Κοινής Δήλωσης» για την Ουκρανία.

 

Η Αθήνα επιμένει ότι πρέπει να δοθεί χώρος στη διαπραγμάτευση, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω περιθωριοποίηση της Ρωσίας, ενώ επισημαίνεται ότι η πολιτική των κυρώσεων είναι αναποτελεσματική και τελικά πλήττει και την ίδια την ΕΕ.

 

Εναντίον της κλιμάκωσης των κυρώσεων είναι κι άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ιταλία, αλλά απέναντί τους βρίσκουν το μέτωπο της ομάδας που συγκροτείται γύρω από την Πολωνία, τη Βρετανία, τις Βαλτικές Χώρες αλλά κυρίως τη Γερμανία, που θέλουν να κλιμακωθεί η πίεση στη Μόσχα και αντιδρούν αρνητικά σε κάθε κίνηση που θα μπορούσε να «σπάσει» την ομοφωνία που με δυσκολία είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

 

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση είχε προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο οποίος πριν φθάσει στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «δεν μπορείς ως πρώτο σου επίσημο βήμα να διασπάς την κοινή θέση, ενώ από την άλλη ζητάς αλληλεγγύη από την Ευρώπη…».

Νέο μπαράζ δημοσιευμάτων

 

Από τη στιγμή που η Αθήνα είχε αντιδράσει στην αντιθεσμική ενέργεια έκδοσης της Κοινής Δήλωσης, στον διεθνή Τύπο υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων που παρουσίαζαν τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως… «σύμμαχο» του Πούτιν που υπονομεύει την ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στη ρωσική επεκτατικότητα.

 

Οι Financial Times μάλιστα σε δημοσίευμά τους εμφάνιζαν τον κ. Κοτζιά να συνδέεται με τον Ρώσο ιδιόρρυθμο καθηγητή και πολιτικό που έχει κατηγορηθεί για εθνικιστικές και ακροδεξιές θέσεις και έχει στενές σχέσεις και με το περιβάλλον Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν. Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του διέψευσε το δημοσίευμα τονίζοντας ότι ο κ. Κοτζιάς ούτε ήταν αυτός που προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην Ελλάδα, ούτε συναντήθηκε μαζί του στη Μόσχα.

Ικανοποίηση για την απόφαση

 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι «η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα».

 

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τροποποιήθηκε και όπως είπε η ύπατη εκπρόσωπος, Φ. Μογκερίνι, η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό. Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.

 

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η δε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία είναι μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών.

 

Οι αφαιρέσεις

Επίσης, από το κείμενο των συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας. Επιπλέον, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την ΕΕ της ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής σχέσης και προστέθηκε αναφορά σε προστασία δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Ελληνες της Ουκρανίας.

 

Η ΕΕ θα προσθέσει αρχές Φεβρουαρίου νέα ονόματα στη μαύρη λίστα των Ρώσων ή φιλορώσων που τιμωρούνται για την εμπλοκή τους στην ουκρανική κρίση και θα προετοιμάσει «νέα μέτρα», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων προσώπων στους καταλόγους των κυρώσεων, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι η απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

 

Πηγή: Έθνος