Bloomberg: Η ύφεση τελειώνει στην Ελλάδα-Ανάπαυλα για τον Σαμαρά

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα αγγίζει για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, την οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που αποτελεί ένα ανακουφιστικό διάλειμμα στις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια, προχωρά σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει την οικονομία με ένα αίσθημα ανακούφισης. Μετά την «απότομη προσγείωση» από τους επενδυτές της προσπάθειάς του να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια εξερχόμενος του διεθνούς προγράμματος διάσωσης, μια επιστροφή στην ανάπτυξη ίσως χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της ανάκαμψης.

 

Επικαλούμενο δικά του οικονομικά στοιχεία, μέσω έρευνας, το πρακτορείο αναφέρει ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης». «Η επιβεβαίωση πως η χώρα βγαίνει από τη δυσκολότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα, ενδέχεται να βοηθήσει τον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης», εκτιμά το άρθρο. 

Για να το καταφέρει θα πρέπει να αντιστρέψει την αύξηση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της πολιτικής αστάθειας, αλλά και των διαφωνιών ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών.

Το άρθρο φιλοξενεί και την άποψη του οικονομολόγου της Dekabank στη Φρανκφούρτη, Ανδρέας Σούρλε, ο οποίος εκτιμά ότι «η ανάρρωση είναι εύθραυστη, αλλά είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες. Το ρίσκο για την Ελλάδα είναι ότι έχει πετύχει πολλά πράγματα, αλλά χρειάζεται να κάνει κι άλλα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας».

Ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, από την άλλη, σημειώνει: «Τα μέτρα για τις συντάξεις και τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα θα είναι δύσκολο να περάσουν, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να τα στηρίξει».

 

Το άρθρο επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επιθυμεί να βγει εκτός μνημονίου, αλλά τα πλάνα του δεν βρήκαν θερμή ανταπόκριση από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστική η άποψη του Ντάισελμπλουμ που επιμένει να λέει πως η Ελλάδα οφείλει να σκέφτεται το επόμενο review από την Τρόικα.

 

Ο Αντρέας Σούρλε, τέλος, υποστηρίζει: «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που είναι εστιασμένη στις εξαγωγές και δεν έχει το δυναμικό στοιχείο και την ευελιξία όπως η Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ. Αυτό δείχνει πως μπορείς να πετύχεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορεί να στείλει η Ιρλανδία στην Ελλάδα».