Μπορούμε να αλλάξουμε κάποιον;

«Μπορείς να μιλάς πιο σιγά;», «γιατί δεν καθαρίζεις ποτέ το μπάνιο;», «μπορείς να μην τα παίρνεις όλα στην πλάκα;». Πόσες φορές δεν έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να αλλάξετε τον σύντροφό σας, τον φίλο σας ή τον συνάδελφό σας και να τον φέρετε πιο κοντά στα ‘μέτρα σας’;

 

Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που σας ενοχλούν, σαν εκνευρίζουν και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, όμως όσο κι αν έχετε προσπαθήσει δεν μπορείτε να ‘εκπαιδεύσετε’ τον άλλο ώστε να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θα θέλατε.

 

Τελικά είναι δυνατόν να αλλάξει κάποιος συμπεριφορά και συνήθειες; Ενώ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάποιος, ευτυχώς μπορούμε να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα! Όταν, για παράδειγμα, είμαστε ερωτευμένοι δεν βλέπουμε τις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου μας ή μάλλον τις βλέπουμε αλλά δεν μας ενοχλούν. Για να αλλάξουμε, επομένως, την επίδραση που έχει μια ενοχλητική συμπεριφορά πάνω μας, αρκεί να δείξουμε συμπόνια, να αλλάξουμε, δηλαδή, την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όταν είμαστε χαρούμενοι, αισθανόμαστε ασφάλεια και σιγουριά και είναι πιο πιθανό να μην ενοχληθούμε από κάτι ή από κάποιον, ενώ όταν είμαστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι μπορεί να μας ενοχλούν τα πάντα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να συμβιώσουμε αρμονικά καλό είναι να αλλάξουμε εμείς όσο μπορούμε και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε εσείς τον χαρακτήρα σας, αρκεί να προσπαθήσετε να δείξετε συμπόνια τη στιγμή που κάποιος σας εκνευρίζει. Για να το καταφέρετε αυτό, αρκεί να κλείσετε τα μάτια, να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και να φανταστείτε ότι βρίσκεστε μαζί με αγαπημένα σας άτομα ή με το κατοικίδιό σας. Αμέσως θα αισθανθείτε περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη χαρά και οικειότητα. Έτσι θα μπορέσετε να δεχθείτε με περισσότερη συμπόνια την ενοχλητική συμπεριφορά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δεν θα την καταλάβετε καν!