Χάος στην Ειδομένη με 10.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Το μεσημέρι της Τρίτης(01/03) μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση. Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ έκλεισε μετά τα προχθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα. Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα ελέγχου σε τέσσερις χώρες των δυτικών βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) μετά από απόφαση των αρχηγών της αστυνομίας.

Στην Ειδομένη ζουν εγκλωβισμένοι 10.000 άνθρωποι, ενώ στους εθνικούς δρόμους καραβάνια ανθρώπων κατευθύνονται με τα πόδια στα σύνορα, και κάποιοι με ταξί. Στο σημείο έφτασαν λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Τραγική φιγούρα, μια γυναίκα από τη Συρία που αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί στην Ειδομένη, αφού είδε τα παιδιά της να περνούν τα σύνορα κι εκείνη να μένει πίσω. Το περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την απόγνωση που επικρατεί μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα. Άλλα έξι τρένα περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους. Την ίδια ώρα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παρέμενε μέχρι χθες αργά, ερμητικά κλειστό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη «δεν αποκλείεται ο αριθμός των συγκεντρωμένων σε αυτό το σημείο να υπερβαίνει τους δέκα χιλιάδες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς όλοι καταφθάνουν εδώ», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι στήνουν σκηνές ακόμη και πάνω στα νερά.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η Ειδομένη θα βουλιάξει», όπως δηλώνει, απευθύνοντας έκκληση προκειμένου να υπάρξει κάποια παρέμβαση ώστε να μην επιτρέπεται στον κόσμο να φτάνει στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παιονίας, περίπου 1.800 άτομα έχουν μεταβεί στην περιοχή της Νέας Καβάλας, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί νέο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων. Πολλοί όμως από αυτούς εγκαταλείπουν ακόμη και αυτό το σημείο για να βρεθούν στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν τα Σκόπια στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφός τους. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από τη μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από τη μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Η κατάσταση στα νησιά

Την ίδια ώρα, περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση το βράδυ της Δευτέρας με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3.297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από το νησί. Σε αυτούς προστίθενται περίπου 600 άτομα που πιστοποιήθηκαν χθες. Συνολικά ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε καταυλισμούς στο hotspot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορούσε να αναχωρήσει για τον Πειραιά, έφτανε τους 3.900.

Στον Πειραιά 1.300 άτομα

Περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια. Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχει οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες. Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

  • Απόπειρα αυτοκτονίας: Τραγική φιγούρα, μια γυναίκα από τη Συρία που αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί στην Ειδομένη, αφού είδε τα παιδιά της να περνούν τα σύνορα κι εκείνη να μένει πίσω. Το περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την απόγνωση που επικρατεί μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.
  • Τρένα: Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το τα<ξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των επεισοδίων.

Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η φυματίωση, καθώς μπορεί να μεταδοθεί από το μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα. Όπως εξηγούν Έλληνες λοιμωξιολόγοι η φυματίωση ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα. Επισημαίνουν δε ότι λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. «Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα».

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα συντονίζει και θα βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσεως σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών, αποφασίστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις αμείωτες προσφυγικές ροές. Στόχος του Συντονιστικού Οργάνου είναι η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και ο σχεδιασμός και η επιδημιολογική επιτήρηση με τη συλλογή δεδομένων από τους άτυπους καταυλισμούς και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.