Χαράλαμπος Περβανάς: Τα καλά νέα στην οικονομία αφορούν μόνο στις τράπεζες και τα fund και όχι στους δανειολήπτες

Τα καλά νέα στην οικονομία αφορούν μόνο στις τράπεζες και τα fund και όχι στους δανειολήπτες. Οι τελευταίοι δέχονται την μία καρπαζιά μετά την άλλη από την κυβέρνηση των άχρηστων «αρίστων» που έχουν ως προτεραιότητα την έναρξη των πλειστηριασμών και το ξεπούλημα της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.

Αντιθέτως, τράπεζες και τραπεζικά στελέχη παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν είτε από την κυβέρνηση είτε από τους θεσμούς. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί ότι νοιάζεται περισσότερο για τις τράπεζες και καθόλου για τους πολίτες.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» καθώς πλέον θα έχουν την δυνατότητα απόκτησης ακινήτων από τους πλειστηριασμούς και οι servicers (Εταιρείες Διαχείρισης) όπως έχουν και οι τράπεζες ώστε να μπορούν να πετυχαίνουν με περισσότερη ασφάλεια τους στόχους των ανακτήσεων.

Επίσης, θα έχουν οι servicers μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μαξιλάρι ρευστότητας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά ακινήτων από τους πλειστηριασμούς και να μπορούν μετά να τα μεταπωλούν και τέλος δίνεται μεγαλύτερη διάρκεια για να παρουσιάζουν τα τακτικά reports, δηλαδή κάθε τρίμηνο αντί κάθε μήνα.

Επίσης, μετά από έντονη διαμαρτυρία και απαίτηση της ελληνικής πλευράς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχτηκαν να καταργηθεί η διάταξη που περιόριζε τη συμμετοχή των Ελλήνων τραπεζιτών στις διοικήσεις. Η διάταξη είχε επιβληθεί με το τρίτο μνημόνιο από τους δανειστές μετά από έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ενώ είχαν δεχτεί μεγάλα ποσά για την διάσωσή τους, δεν απομάκρυναν αλλά παρέμεναν τα ίδια στελέχη στις διοικήσεις τους που για τους Ευρωπαίους ήταν υπόλογα για την κακή διαχείριση του τραπεζικού τομέα.

Άφεση αμαρτιών δηλαδή για τα τραπεζικά στελέχη που ρήμαξαν το τραπεζικό σύστημα από τη μία, στη μέγγενη των πλειστηριασμών από την άλλη για τους δανειολήπτες που πλήττονται δέκα χρόνια τώρα από την ανικανότητα των τριακοσίων της βουλής.