Χαστούκι από τη Κομισιόν στις ελληνικές κυβερνήσεις για θαλασσοδάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Άργησε – και μάλιστα πολύ – η Κομισιόν, αλλά απέρριψε το άρθρο που δίνει άφεση αμαρτιών σε στελέχη τραπεζών και στη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Αλλά δεν καρφώνει μόνο την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τα σκάγια παίρνουν και τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία γενικώς σφυρίζει κλέφτικα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων.

Η απάντηση της Κομισιόν εκθέτει, όχι μόνο τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που πήραν τα «θαλασσοδάνεια», αλλά και την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού με την «ερμηνεία» που δίνει η κυβέρνηση στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει παραγραφή και ότι αυτή αφορά όχι μόνο το αξιόποινο, δηλαδή τις παρανομίες των τραπεζικών και κομματικών στελεχών, αλλά και τα ίδια τα δάνεια. Η απάντηση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια είναι απαιτητά και ενδεχομένως δεν έχει αρθεί ούτε το αξιόποινο των στελεχών που χάρισαν τα δάνεια αυτά σε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, και συνεπώς η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Η απάντηση αυτή της Κομισιόν καθυστέρησε 7 ολόκληρους μήνες. Κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτό το χρονικό διάστημα ως «ευρωκοινοβουλευτικό ρεκόρ καθυστέρησης, ενώ γίνεται λόγος και για συνεχείς πιέσεις που ασκήθηκαν ώστε να αποσυρθεί η ερώτηση που από το Νοέμβριο του 2015 είχε καταθέσει ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι ποιοι και γιατί πίεζαν την Κομισιόν να αποσύρει την ερώτηση και να μην εκδώσει απάντηση. Προήλθαν από κάποια στελέχη της ίδιας της Κομισιόν, που δεν ήθελαν να χαλάσουν οι ισορροπίες με τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, τώρα που οι δανειστές πήραν την υπογραφή της κυβέρνησης σε όλα όσα ήθελαν να επιβάλλουν στη χώρα, ή μήπως προήλθαν από βουλευτές των ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που, όπως φαίνεται, είχαν έρθει σε συμφωνία για να κρύψουν κάτω από το χαλί και να αφήσουν να ξεχαστούν οι ευθύνες των τραπεζικών και κομματικών στελεχών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά και να ξεχάσει η κοινή γνώμη που πληρώνει τον ένα φόρο μετά τον άλλο, ότι υπάρχουν 220 εκ. ευρώ που οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέσωσαν στον ελληνικό λαό, αλλά δεν τα πληρώνουν;

Η απάντηση Κομισιόν έρχεται να προκαλέσει πολιτική τρικυμία, καθώς η Επιτροπή δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει ότι με το άρθρο 78 του ν. 4146/2013 διεγράφησαν τα δάνεια Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ως εκ τούτου, θεωρούνται απαιτητά. Η διάταξη που λειτούργησε ως κολυμπήθρα των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που είχαν φεσώσει το Δημόσιο με 220 εκατ. ευρώ, αγγίζει και την κυβέρνηση, που έχει κλείσει τα μάτια. Και τώρα αναμένεται – με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον – η αντίδραση των κομμάτων. Θα γίνει καμιά συζήτηση στη Βουλή γι αυτό το θέμα; Θα βγάλουν τα κόμματα καμιά ανακοίνωση; Ή θα συνεχίσουν να μας φλομώνουν με δευτερεύοντα ζητήματα όπως η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», που από ένα τίποτα, μεταβλήθηκε τεχνηέντως σε μείζον πολιτικό ζήτημα;

Όσον αφορά στην συγκεκριμένη ερώτηση του Ν.Χουντή, αυτή κατατέθηκε όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά, ως ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, ούτε ο ίδιος ανακίνησε το θέμα. Είχε λοιπόν καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν από τις 11.11.2015, με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ.Παπαγγελόπουλου μέσα στη Βουλή, για «αρχειοθέτηση» της υπόθεσης των «θαλασσοδανείων» Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Καραγιαννίδη, στις 5.11.2015, σχετικά με την υπόθεση αυτή, είχε απαντήσει μέσα στη Βουλή ότι «η δικογραφία η οποία αφορούσε τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη (άρθρο 78 του ν. 4146/2013). Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε».

Ο κ.Παπαγγελόπουλος λοιπόν, με την απάντησή του, δέχτηκε ότι τόσο τα δάνεια όσο και οι ευθύνες όσων ενεπλάκησαν έχουν παραγραφεί, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά η απάντηση της Κομισιόν είναι καταπέλτης. «Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, το άρθρο 78 του νόμου 4146/13 δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή δανείων» αναφέρεται στο κείμενο της απάντησης. Σύμφωνα με το άρθρο 78 του ν. 4146/2013: «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα…».

Αυτά βέβαια τα θαλασσοδάνεια είναι τα γνωστά. Κι αναρωτιέται κανείς πόσα άλλα δάνεια και διευκολύνσεις δόθηκαν διά της πλαγίας οδού σε κόμματα, στις περίεργες ΜΚΟ τους, και σε διάφορους άλλους κομματικούς πελάτες. Και η κυβέρνηση, όπως φαίνεται επισήμως πλέον από την απάντηση της Κομισιόν, δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Αντίθετα, με πολύ μεγάλη ευκολία αύξησε τον ΦΠΑ στο 24% με στόχο να εισπράξει 450 εκατ. ευρώ από την 1η Ιουλίου, αλλά δεν άγγιξε το μηνιαίο μισθό του κάθε βουλευτή που φτάνει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5.700 ευρώ.

Με την ίδια ευκολία άνοιξε τις πόρτες της χώρας για να έρθουν τα distress funds και όποιος άλλος επιθυμεί, για να αρπάξει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, επειδή έμειναν άνεργοι από τα μνημόνια που υπέγραψαν όλοι τους οι βουλευτές φαρδιά – πλατιά. Αλλά κουβέντα για τα χρέη των κομμάτων και τα θαλασσοδάνεια.

Γιατί να μην πιστέψει κανείς λοιπόν ότι είναι ίδιοι όλοι τους και ότι συνεργάζονται μεταξύ τους για το πώς θα κουκουλώσουν τις ευθύνες και για το πώς θα συνεχίζουν να παίζουν θέατρο στη πλάτη των πολιτών ότι δήθεν είναι διαφορετικοί, ότι δήθεν κόπτονται για τον Έλληνα φορολογούμενο και δανειολήπτη; Μια φάρα είναι όλοι τους, όπως δείχνει και η απάντηση της Κομισιόν και μα δουλεύουν κανονικά. Κι όσο ο κόσμος τους πιστεύει, τόσο αυγατίζουν οι ίδιοι τα πλούτη τους. Και κάτσε εσύ μετά Έλληνα δανειολήπτη, να δεις που θα στεγάσεις την οικογένειά σου όταν σου πάρουν το σπίτι τα κοράκια που οι ίδιοι σου έφεραν στη ζωή σου.