Χωρίς νομοθέτηση η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με μια άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προωθήσει το φιλολαϊκό της προφίλ, μια και προς το παρόν, τα funds δεν ενδιαφέρονται για σπίτια κάτω των 300.000 ευρώ, τα οποία δήθεν προστατεύει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά δηλαδή, δεν τίθεται θέμα προστασίας των κατοικιών ως 300.000 ευρώ, αλλά απλά, προς το παρόν, τα αρπακτικά των funds δεν ενδιαφέρονται για τα χαμηλότερης αξίας ακίνητα. Το ενδιαφέρον τους θα εκδηλωθεί αργότερα, ίσως μετά τις εκλογές, όταν θα έχουν τελειώσει με τα υψηλής αξίας ακίνητα, και μετά θα βάλουν χέρι και στα χαμηλότερης αξίας. Μια πολύ βολική καθυστέρηση για την κυβέρνηση, που της δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζει ότι προστατεύει τις λαϊκές κατοικίες. Αλλά αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα έμενε σε μια απλή και άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες. Θα προστάτευε με νόμο τις κατοικίες με αξία κάτω από 300.000 ευρώ.

Το λέμε αυτό γιατί σήμερα διαβάζουμε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή με τις τράπεζες ώστε να μην βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κανένα σπίτι αξίας έως 300.000 ευρώ. Ακριβώς αυτό όμως. Μια απλή και άτυπη συμφωνία που δεν είναι νόμος του κράτους. Και όπως διαβάζουμε, ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι διοικήσεις των τραπεζών συμφώνησαν με τον κ.Κοντονή να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι πρώτες κατοικίες, οι εξοχικές κατοικίες και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι του ύψους των 300.000 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει την ισχύ του νόμου Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία και για το χρονικό διάστημα και μετά από τις 31.12.2017 που λήγει η ισχύς του.

Αλλά οι δανειολήπτες δεν τρώνε πλέον το κουτόχορτο που του σερβίρουν χωρίς τελειωμό οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη συνεργασία των ΜΜΕ συνεχίζουν την εγκεφαλική μόλυνση. Οι δανειολήπτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ισχύ του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία, λήγει στις 31.12.2018 και όχι στις 31.12.2017.

Η απάντηση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος στην προσπάθεια παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση, είναι συγκεκριμένη και προκύπτει μέσα από τα δημοσιεύματα που πολύ πρόθυμα βγάζουν στη δημοσιότητα τα παπαγαλάκια των τραπεζιτών.

Στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα έγινε με τις εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης δανείων. Οι εταιρείες αυτές σε πρώτη φάση ενδιαφέρονται για πολυτελή σπίτια σε ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτές οι κατοικίες ενδιαφέρουν επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν σπίτι στην Ελλάδα. Ενδιαφέρονται, επίσης, για επαύλεις και μεγάλες κατοικίες σε παραθεριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, καθώς επίσης και για ξενοδοχεία.

Όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται μικρομεσαίες μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες εταιρίες, τα λεγόμενα distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους. Αυτές οι επιχειρήσεις είτε θα οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση είτε θα υπάρχει μια διαδικασία εξυγίανσης, εφόσον είναι βιώσιμες. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τελευταία ευκαιρία με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή. Αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις και, κυρίως, να έχουν μία κερδοφόρο χρήση τα τελευταία 3 χρόνια…

Για τις τράπεζες πρώτος στόχος είναι να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια. Έχουν τις λιγότερες (έως μηδενικές) εξασφαλίσεις και δεσμεύουν μεγάλο ύψος ιδίων κεφαλαίων.

Ήδη, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να μεταβιβάζουν «κόκκινα καταναλωτικά» δάνεια 2,5 δισ. ευρώ στις εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης. Όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, θα υπάρχουν προτάσεις για πώληση της κατοικίας, σε συνδυασμό με διαγραφή τμήματος του δανείου, ώστε ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται από ένα μεγάλο μέρος ή από το σύνολο του δανείου.

Οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας, αλλά και η Attica Bank, έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 40 δισ. ευρώ. Το 2016 «τα κόκκινα» δάνεια ανήλθαν σε 74 δισ. ευρώ, ενώ ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ με τον ευρύτερο ορισμό. Τα 105 δισ. ευρώ αποτελούν το 50% του συνόλου των χαρτοφυλακίων της χώρας. Αυτό αποτελεί ποσοστό-ρεκόρ για την Ευρώπη.

Το προεκλογικό σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», υλοποιείται μ’ έναν παράξενο διαστροφικό τρόπο: τα σπίτια δεν τα παίρνουν οι τραπεζίτες, αλλά τα funds. Κυρίως, γιατί στην Ελλάδα τα κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια hedge funds είναι ήδη μέτοχοι των 4 συστημικών τραπεζών, κυρίως μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίησή τους.

– Στην Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με 6,64% το fund John Paulson & Co του Τζον Πόλσον. Στην ίδια τράπεζα πρόσφατα τοποθετήθηκε το Alden Group Capital, με 6,64%, με διαχειριστή τον Τζον Γουόλεν που έχει στενές σχέσεις με τον κ. Πόλσον.
– Στην Alpha Bank το fund του κ. Πόλσον συμμετέχει με ποσοστό 7,32%. Στην ίδια τράπεζα ποσοστό χαμηλότερο του 5% κατέχει το Baupost του Σεθ Κλάρμαν (το συγκεκριμένο fund έκανε την πρώτη αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα εξαγοράζοντας τα δάνεια της Citigroup που αποχώρησε από τη χώρα). Στην Alpha Bank συμμετέχουν, επίσης, με μικρά ποσοστά δύο πολύ σημαντικά funds, τα Discovery Capital Management και D.Ε. Shaw.
– Άλλα funds συμμετέχουν με μικρότερα ποσοστά σε Εθνική και Eurobank.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Και υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο σε συνεργασία των τραπεζών με τα αρπακτικά των distress funds. Η κυβέρνηση του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έκανε όλα όσα ήθελαν οι τραπεζίτες και άνοιξε τις πύλες της χώρας για να εισέλθουν τα distress funds για να αρπάξουν όλα όσα θέλουν να αρπάξουν. Αλλά φυσικά, δεν ενδιαφέρονται για τα ψίχουλα. Ενδιαφέρονται για τα φιλέτα. Για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ, τα οποία μπορούν πολύ πιο εύκολα να πουλήσουν. Πιο εύκολα βρίσκεις αγοραστές για να πουλήσεις βίλα στην Εκάλη, παρά για ένα δυαράκι σε μια λαϊκή συνοικία. Μόλις όμως τελειώσουν με τα φιλέτα, θα στραφούν και στα μικρότερα ακίνητα. Και τότε θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δανειοληπτών. Αλλά μέχρι τότε, θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα. Ας πούμε, δύο χρόνια. Μέχρι τις εκλογές δηλαδή. Και μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα μπορεί αν διατείνεται ότι προστατεύει τα ακίνητα με αξία μικρότερη από τις 300.000 ευρώ. Ενώ στην πραγματικότητα, δεν προστατεύει τίποτα και κανέναν, παρά μόνο την πολιτική επιβίωση των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.