Χορτιάτης: Δωρεάν εδέσματα και κρασί στο «παραδοσιακό κουρμπάνι»

kolaz

Με την παραδοσιακή βραστή γίδα, άφθονο κρασί και πολύ χορό και τραγούδι ολοκληρώθηκαν στον Χορτιάτη οι φετινές διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής της Μεγαλομάρτυρος, που διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Πλήθος κόσμου πέρασε την Τρίτη το βράδυ από το πανέμορφο Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, για να παρακολουθήσει ζωντανά μέσα στο κατάφυτο δάσος τη θρησκευτική τελετή και τις εορταστικές εκδηλώσεις.  Τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τον Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και την αναβίωση του Παραδοσιακού Κουρμπανίου, που εθιμικά διοργάνωναν τα παλαιότερα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσφέροντας τα ζώα τους στη χάρη της Αγίας.

«Σήμερα τηρούμε ένα μακραίωνο έθιμο, που συνδυάζει τη θρησκευτική ευλάβεια και τον πολιτισμό. Γιατί τα έθιμα πηγαίνουν χέρι χέρι με τον πολιτισμό μας», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που ευχαρίστησε τους δεκάδες εθελοντές και χορηγούς που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί και φέτος με μεγάλη επιτυχία αυτό το λαϊκό πανηγύρι. Δεν ξέχασε μάλιστα να ευχαριστήσει και τους «πεντάστερους μαγείρους» που έβαλαν και φέτος τα δυνατά τους δουλεύοντας εθελοντικά και ετοιμάζοντας την πεντανόστιμη βραστή γίδα και τα υπόλοιπα εδέσματα που έγιναν ανάρπαστα. Με πρώτο και καλύτερο τον Παναγιώτη Γιαννούδη, γνωστό και ως «Αμερικάνο», κάτω από τις οδηγίες του οποίου ετοιμάστηκαν τα φαγητά της εκδήλωσης.

Στη γιορτή, που κορυφώθηκε με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροβουνίου Πέλλας, τα χορευτικά συγκροτήματα και οι χορωδίες ενηλίκων της ΚΕΠΑΠ Ασβεστοχωρίου και Χορτιάτη.