Ντάισελμπλουμ: Απολύτως αναληθής η δήλωση Βαρουφάκη ότι η συμφωνία είναι κοντά

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το μέλλον της Ελλάδας θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, διαψεύδοντας τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ότι μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών είναι κοντά.

 

«Η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Οι δανειστές δεν έχουν κάνει καμία νέα προσφορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο.

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, σημείωσε ότι η λήψη δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων είναι αναπόφευκτη και τόνισε ότι «όποιος πολιτικός λέει πως τέτοια μέτρα δεν θα είναι αναγκαία σε περίπτωση ενός ”όχι” (στο δημοψήφισμα), τότε κοροϊδεύει τον λαό του».

 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει και χθες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και δεν αυξάνει τις ελπίδες για καλύτερη συμφωνία, αλλά αντιθέτως θα φέρει την χώρα σε πολύ δύσκολη θέση, υπονομεύοντας την παραμονή της στο ευρώ:

 

«Μια αυταπάτη πρέπει να εξαλειφθεί: ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, όλα μπορούν να τεθούν ξανά σε διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα ένα πιο εύκολο και ελκυστικό πακέτο» είχε υπογραμμίσει.

 

Για δραματική επιδείνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης, αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, έκανε λόγο σήμερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Πηγή: Reuters