Ντάισελμπλουμ: Η πίεση βρίσκεται στην ελληνική πλευρά

Αρχίζει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην κρισιμότερη στιγμή που θα κρίνει το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη.

 

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurougroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν έχουμε δει ακόμη την πρόταση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η πίεση βρίσκεται κυρίως στην ελληνική πλευρά.

 

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με τη σειρά του δήλωσε ότι περιμένει από τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρουσιάσει τις προτάσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

 

Με βάση τις ελληνικές προτάσεις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

 

«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», έχουν επισημάνει πηγές της ευρωζώνης.

 

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.