Ντάισελμπλουμ: Ίσως να έχουμε τις ελληνικές προτάσεις σήμερα

“Ακούσαμε τον συνάδελφό μας αφού τον καλωσορίσαμε στο Eurogroup. Ακούσαμε τι θα σήμαινε το ελληνικό δημοψήφισμα για την ελληνική πλευρά”, ανέφερε οΓερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και συνέχισε:

 

“Ακόμα δεν υπάρχουν προτάσεις αλλά πολύ γρήγορα θα μας αποστείλει μία νέα επιστολή ζητώντας την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Κατόπιν θα παρουσιάσει προτάσεις από την ελληνική πλευρά σχετικά με το ποια θα ήταν η ουσία των ιδεών για να αποτελέσουν τη βάση μίας νέας συμφωνίας”.

 

“Αύριο το πρωί θα έχουμε μία τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή που θα περιλαμβάνει το επίσημο αίτημα για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και για μένα αυτή θα ήταν η αρχή της διαδικασίας”, υπογράμμισε.

 

“Ίσως να έχουμε τις ελληνικές προτάσεις σήμερα, αλλά δεν τις έχουμε ακόμα στα χέρια μας”, πρόσθεσε. 

 

“Πρώτα από όλα θα αιτηθεί από τους θεσμούς η ελληνική πλευρά βοήθεια για να καλυφθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και κατόπιν θα υπάρχει ένα ακόμα Eurogroup για να αποφασίσουμε αν επισήμως θα εκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε ένα πιθανό πρόγραμμα”, υπογράμμισε και συνέχισε:

 

“Οι υπουργοί συμφώνησαν πως αν υπάρξει επιπλέον υποστήριξη του ESM θα πρέπει να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας. Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι βαθιά και φυσικά θα μας απασχολούν για αρκετό καιρό ακόμα. Μιλούμε για ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα”.

 

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, απάντησε: “Είναι πολύ πρώιμο να πω κάτι τέτοιο. Πρέπει να κατανοήσετε ότι στο μυαλό του Eurogroup τα προβλήματα στην Ελλάδα πραγματικά απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις επίλυσης των προβλημάτων. Για αυτό πρέπει να ακούσουμε πρώτα την ελληνική κυβέρνηση, τι μεταρρυθμίσεις έχουν κατά νου, αν είναι πολιτικά προετοιμασμένοι να τις πραγματοποιήσουν”.

 

Όσο για το αν υπάρχει χρόνος, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε: “Υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντος. Οι Έλληνες συνάδελφοι φυσικά το πιστεύουν, όπως και εμείς. Ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη επί του παρόντος και ξέρουμε ότι ο χρόνος μας πιέζει πάρα πολύ”.