Ντάισελμπλουμ: Θεωρητικά αδύνατη μία συμφωνία αυτήν την εβδομάδα

Θεωρητικά δεν είναι πιθανή μία συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

 

«Ακόμα και αν οι θεσμοί φθάσουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να περάσει από το Eurogroup… ακόμα και θεωρητικά, δεν είναι πιθανό να ξαναρχίσουν οι πληρωμές», τόνισε ο κ.Ντάισελμπλουμ.

 

«Έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά είναι πράγματι ανεπαρκής», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έντιμη απέναντι στους ψηφοφόρους της σχετικά με τα οικονομικά της χώρας.

 

Σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις νωρίτερα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Σοβαρή πρόοδος έχει καταγραφεί, αλλά μένει ακόμη πολύς δρόμος να γίνει για να φθάσουμε σε μία καλή συμφωνία», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

 

Χθες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνήλθαν στο Βερολίνο μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και συμφώνησαν «να εργασθούν ακόμη πιο εντατικά» για την επίτευξη συμφωνίας.

 

«Οι συνομιλίες αυτές αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς», υπάρχει «πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες» για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

 

«Υπάρχουν στέρεες βάσεις για την καταγραφή προόδου, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό» και «πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες από τις δύο πλευρές για να το επιτύχουμε», επέμεινε, προσθέτοντας «ότι επιθυμεί σφόδρα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

 

«Έχουμε προχωρήσει ως προς συγκεκριμένα ζητήματα», κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, αλλά «ο χρόνος πιέζει», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι «δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σήμερα».

Στο μεταξύ, να απαντήσει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους που καταβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι υψηλόβαθμοι συνομιλητές της. ζήτησε από την Ελλάδα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,προειδοποιώντας για τεράστιες συνέπειες για την ευρωζώνη ενός ενδεχόμενου Grexit.