Δανειολήπτες σε απόγνωση

Γνωρίζουν οι υποψήφιοι βουλευτές ότι η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που δεν έχουν για να πληρώσουν τις τράπεζες δεν προστατεύεται πλέον από τους πλειστηριασμούς; Το νέο πρόβλημα έρχεται με την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου που επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες δανειολήπτες.

Οι δανειολήπτες που προτίμησαν δάνεια με ελβετικό φράγκο αντί ευρώ προσπαθούν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης να πληρώσουν τη δόση ίου στεγαστικού τους βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

 

Εκαναν το «λάθος» και πήραν δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου, που μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011 -όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας «κλείδωσε» την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος έναντι του ευρώ- τους εξασφάλιζε χαμηλό επιτόκιο και φυσικά χαμηλή δόση.

 

Ηταν η περίοδος 2007-2009, όταν πολλές από τις ελληνικές τράπεζες προωθούσαν και διαφήμιζαν τα συγκεκριμένα δάνεια χρησιμοποιώντας πληθώρα επιχειρημάτων: σταθερότητα του ελβετικού φράγκου, διεθνές νομισματικό κύρος του ευρώ, διαβεβαίωση ότι η ισοτιμία ευρώ-φράγκου, που τότε ήταν πάνω από 1,60, θα εξακολουθούσε να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, «όπως άλλωστε δείχνει η διακύμανση της ισοτιμίας περί το 5% την τελευταία 5ετία», ήταν η βασική επωδός τραπεζικών στελεχών.

 

Ωστόσο, τα δάνεια αυτά μοιάζουν περισσότερο με επενδυτικά προϊόντα, καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένα με την αγορά συναλλάγματος. Μια αγορά που είναι δύσκολο να την παρακολουθήσεις και εύκολο να εξαπατηθείς.

 

Ετσι, όταν η Ελβετία αποφάσισε το 2011 να προστατεύσει το νόμισμά της και κλείδωσε την ισοτιμία σε 1,220 έναντι του ευρώ, χιλιάδες δανειολήπτες ανά την Ευρώπη βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα από όσα είχαν δανειστεί και ενώ είχαν αποπληρώσει σημαντικό μέρος του δανείου τους. Ανάμεσά τους και πολλοί τραπεζικοί υπάλληλοι που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

 

Στο μεταξύ παρενέβη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω γνωμοδοτήσεων του, αλλά και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έθεσε το ζήτημα της μη επαρκούς ενημέρωσης των δανειοληπτών σχετικά με τους συναλλαγματικούς κινδύνους, ζητώντας τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών (Φεβρουάριος 2014), στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Οι αρμόδιοι όμως αδιαφορούσαν.

 

Μετά τη χθεσινή απόφαση, η οποία σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά που έχουν στον λαιμό τους από το 2011 οι δανειολήπτες, θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση για να απαλυνθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις από αυτόν τον συναλλαγματικό πόλεμο.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr