Νταβούτογλου: “Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία!”

Επιθετικός εμφανίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή. «Εχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αν. Μεσογειο. Κανείς δεν μπορεί να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Εντάξει;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Αναφερόμενος ειδικά στις επαφές και τις συμφωνίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, σημειώνει: «Καμία τριμερής συνεργασία δεν μας απειλεί. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει».

 

Και συνεχίζει ο κ. Νταβούτογλου: «Όλες οι συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους. Εάν δυο ή τρία μέρη ανακηρρύσσουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλεύονται με άλλα εμπλεκόμενα μέρη αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, γιατί και το άλλο μέρος έχει τα δικά του δικαιώματα. Αν υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ που θα επηρεάζει τα δικά μας συμφέροντα χωρίς εμείς να είμαστε μέρος αυτής, αν πχ. η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα επηρεάζει και θα περιορίζει τη δική μας ΑΟΖ, δεν θα την αποδεχθούμε και θα τη θεωρήσουμε ως μη γενόμενη».

 

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τις συζητήσεις με την Ελλάδα για τις θαλάσσσιες ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως ενιαία οριοθέτηση ή ως χωριστές διαδικασίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντά ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις, «από άποψης γεωγραφίας και τοπογραφίας». «Το Αιγαίο είναι πολύ περίπλοκη λόγω των νησιών, σε αντίθεση με την Αν. Μεσόγειο όπου υπάρχει μόνο ένα νησί και μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτό. Η Αν. Μεσόγειος μπορεί να λυθεί εύκολα αν έχει λυθεί το Κυπριακό».