Δεκάδες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία απάντησε στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύοντας στη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας προς σήμερα δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον αυτού του παλαιστινιακού εδάφους, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

 

Αυτές οι πολλαπλές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά και δύο γυναίκες. Η κατάσταση δύο από τους τραυματίες είναι σοβαρή, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει μια αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία “προστατευμένη παρυφή” (protected edge).

 

“Περίπου 50 στόχοι επλήγησαν μεταξύ των οποίων τέσσερις κατοικίες που ανήκαν σε ακτιβιστές, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, υποδομές”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. “Ο στόχος της επιχείρησης είναι να πληγεί η Χαμάς και να μειωθεί ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης πως ενισχύσεις αναπτύχθηκαν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας “για να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μια χερσαία επίθεση σε περίπτωση ανάγκης”. “Άλλες ενισχύσεις θα κινητοποιηθούν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήσαμε δεν συνιστούν παρά ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό όριο”, συνέχισε.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς διαθέτει περίπου 100.000 ρουκέτες μερικές από τις οποίες μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ.

 

Τα σχολεία και οι κατασκηνώσεις διακοπών που βρίσκονται σε μια ακτίνα 40 χλμ. γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισαν σήμερα. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να αποφεύγουν οποιαδήποτε συγκέντρωση, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

 

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας υπολόγισαν από την πλευρά τους σε πάνω από 70 τον αριθμό των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

 

Σύμφωνα μ’ αυτούς, πέντε κατοικίες καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις αυτές: τρεις στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και άλλες δύο στο βόρειο τμήμα της περιοχής αυτής.

 

Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, διατύπωσαν απειλές μετά τις επιδρομές αυτές.

 

Το Ισραήλ “πέρασε μια κόκκινη γραμμή επιτιθέμενο σε σπίτια. Αν δεν σταματήσει η πολιτική αυτή, θα απαντήσουμε διευρύνοντας τον κύκλο των στόχων μας ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό”, προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες.

 

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί “σε παλαιστινιακή εθνική ενότητα στο πολιτικό μέτωπο και επί του πεδίου καθώς και σε εντατικό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα σ’ όλα τα μέλη του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο στάδιο”.

 

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, η Χαμάς είχε εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα μέσα σε μία μόνον ώρα, 12 από τις οποίες καταστράφηκαν στον αέρα από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας πάνω από τις πόλεις Ασντόντ και Νετιβότ, στο νότιο Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συνεκλήθη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε το πράσινο φως στο στρατό για να “σκληρύνει τα αντίποινα εναντίον της Χαμάς”.

 

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ εντάθηκε μετά το θάνατο οκτώ παλαιστίνιων μαχητών τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Ένας ένατος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Η τηλεόραση έδειξε εικόνες δεκάδων αρμάτων μάχης τα οποία είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που αποφασιστεί επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου.

 

Πολλές εκατοντάδες εφέδρων έχουν ήδη επιστρατευθεί και ο στρατός “έχει τη δυνατότητα να καλέσει περίπου 1.500 ακόμη”, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του στρατού. Ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε ελαφρά και δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ