Δεκάδες πυρκαγιές στον ισπανικό βορρά

ΦΩΤΟ: EPA/PEDRO PUENTE HOYOS

ΦΩΤΟ: EPA/PEDRO PUENTE HOYOS

Οι πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση σχεδόν 120 δασικών πυρκαγιών στη βόρεια Ισπανία,οι οποίες μαίνονται κυρίως στην Κανταβρία και τις Αστούριες και έχουν ευνοηθεί από την ηπιότητα του φετεινού χειμώνα και την έλλειψη βροχοπτώσεων.

Η Κανταβρία είναι η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο, καθώς περίπου 80 πυρκαγιές μαίνονταν εκεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτές ενισχύονται από τους ανέμους οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές της Κανταβρίας πνέουν με ταχύτητα έως και 130 χιλιομέτρων την ώρα.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της περιοχής εκφράζει ανησυχία σε ανακοίνωσή της και για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες γι’αυτήν την εποχή του έτους και η απουσία υγρασίας που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Η πιο περίπλοκη κατάσταση με περισσότερες από 15 ενεργές εστίες είναι αυτή κοντά στην τοποθεσία Μπαρθένα Μαγιόρ», μικρό χωριό περίπου 100 κατοίκων που βρίσκεται σε ορεινή, αγροτική ζώνη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για την προστασία της περιοχής κινητοποιήθηκαν 89 στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε με περίπου 15 βυτιοφόρα και οι αρχές δεν αποκλείουν την περίπτωση να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων από το χωριό.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή, μια από τις πιο αραιοκατοικημένες της Ισπανίας, ενώ ένα τρίτο εστάλη στην Καστίλλη και Λεόν, στην κεντρική Ισπανία, μετά την ειδοποίηση και των αρχών για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στις Αστούριες, οι πυροσβέστες αγωνίζονταν το πρωί για την κατάσβεση 38 δασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων οι 31 έχουν τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής.

Άλλες δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν εξάλλου πιο ανατολικά, στην Ναβάρα. Πρόκειται για αναζωπύρωση πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί πριν από αρκετές ημέρες και είχαν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν είχαν σβηστεί, γνωστοποίησε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Ο ισπανικός βορράς πλήττεται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα από ασυνήθιστες γι’ αυτή την εποχή του χρόνου δασικές πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Πρόκειται για έναν πιλότο που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη από την πτώση του ελικοπτέρου του.

Περισσότερα από 540.000 στρέμματα δασικής έκτασης και αγροτεμαχίων έχουν καταστραφεί φέτος από τις πυρκαγιές στην Ισπανία. Η έκταση ξεπερνάει το σύνολο εκείνης που είχε καεί κατά τη διάρκεια και των δύο προηγούμενων ετών, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας.