Δεκατρείς Γερμανοί καλούνται σε απολογία για μίζα εκατομμυρίων στα εξοπλιστικά

Στο στόχαστρο του ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή βρίσκονται 13 Γερμανοί στελέχη των εταιριών Atlas και Rheinmetall AG οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση μίζας εκατομμυρίων ευρώ σε δυο εξοπλιστικά προγράμματα, το οπλικό σύστημα υποβρυχίων και τον αντιαεροπορικό τύπου ASRAD.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις τον ερχόμενο Δεκέμβριο για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή δέκα ακόμη στελέχη των δυο εταιριών στα οποία θα σταλούν νέες κλήσεις.

Οι δικαστικές αρχές οδηγήθηκαν στα συγκεκριμένα πρόσωπα τόσο από τα στοιχεία της Γερμανικής δικογραφίας όσο και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων Παναγιώτη Ευσταθίου και Αντώνη Κάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ανακριτής, φαίνεται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ για μίζες ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται πως μέρος της μίζας και σε αυτή την περίπτωση επιστρέφει σε Γερμανούς… 

Ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και ζητά από τις γερμανικές εταιρίες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ ενώ επιφυλάσσεται για μεγαλύτερη αποζημίωση στο μέλλον. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των επίμαχων οπλικών συστημάτων ήδη 35 Έλληνες κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί και το σκέλος αυτό της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο.