Δεν απαντά η κυβέρνηση για το ν. 128/75 και την προστασία της α’ κατοικίας

Μπήκε το 2018 και η κυβέρνηση ακόμη να απαντήσει στα ουσιώδη ερωτήματα που έχει θέσει, από το 2017, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, σχετικά με την εισφορά του ν. 128/75, αλλά και την προστασία των ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ.

Αρχικά ο κ. Σαρίδης προέβη σε κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με την εισφορά του ν. 128/1975. Συγκεκριμένα ο κ. Σαρίδης είπε πως με διάταξη του νόμου 128 του 1975 επιβλήθηκε μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της εισφοράς αυτής, η οποία βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Παρόλο που από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται μια τέτοιας μορφής κρατική ενίσχυση προς επιχειρήσεις, η εισφορά εξακολουθεί να επιβάλλεται, με τα έσοδα από αυτή να τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό εκτάκτων εσόδων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να διοχετευθούν όπου αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Με βάση όλα αυτά, ο κ Σαρίδης ρώτησε τον υπ. Οικονομικών: Σε ποιο ύψος ανήλθαν τα έσοδα από την εισφορά του νόμου 128/1975 κατά τα έτη 2015 και 2016 και που διοχετεύθηκαν ή σχεδιάζεται να διοχετευθούν αυτά από την Κυβέρνηση;

Μετά από δύο μήνες από την αρχική της κατάθεση, απάντησε τελικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι με το ν.4336/2015 έγινε αλλαγή και με τα χρήματα της εισφοράς επιδοτούνται αποκλειστικά πληγέντες από φυσικές καταστροφές και από τρομοκρατικές πράξεις. Στην επισήμανση του Γ. Σαρίδη ότι δεν υπάρχει κανένας κωδικός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που να αναφέρει αυτά τα χρήματα ως έσοδο, ο υπουργός επικαλέστηκε άγνοια και επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο μέλλον.

Έκτοτε υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή από την κυβέρνηση για το θέμα, παρόλο που έχει κληθεί να απαντήσει και σε νέα καυτά ερωτήματα. Ρωτάει, λοιπόν, ο κ. Σαρίδης: Ποιο είναι το νομικό και διοικητικό ιστορικό του πλαισίου, στο οποίο λειτούργησε και λειτουργεί η εν λόγω εισφορά, καθώς και ο λογαριασμός που την αφορά, από την παύση του αρχικού της σκοπού, που είχε σύμφωνα με το νόμο 128/1975, έως και σήμερα; Ποια ποσά εισπράχθηκαν (ανάλυση ανά έτος) και δαπανήθηκαν από αυτή (συνολικά ανά έτος και αναλυτικά ανά κατεύθυνση χρηματοδότησης) από την παύση του αρχικού της σκοπού, που είχε σύμφωνα με το νόμο 128/1975, έως και την 31 Ιουλίου 2015; Ποιο είναι το ακριβές ποσό που υπήρχε στο λογαριασμό του αποθεματικού την 31η Δεκεμβρίου 2014; Ποια ποσά εισπράχθηκαν μέσω της εισφοράς κατά τα έτη 2015 και 2016, καθώς και από 1 Ιανουαρίου 2017 ως και την 31 Οκτωβρίου 2017 ή την τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία; Σε ποιες δράσεις διατέθηκαν χρήματα από το εν λόγω αποθεματικό, κατά τα έτη 2015 και 2016, καθώς και από 1 Ιανουαρίου 2017 ως και την 31 Οκτωβρίου 2017 (ή την τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία) και ποιος ο επιμερισμός χρημάτων ανά δράση; Γιατί με νομοθετική ρύθμιση, δεν αξιοποιήθηκαν χρήματα από τον παραπάνω λογαριασμό σε παρεμφερείς δράσεις, όπως η περαιτέρω ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ή διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, ειδικά όταν για την τελευταία έγινε χρήση ακόμη και κονδυλίων, που αφορούσαν λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

Τα ερωτήματα αυτά γίνονται περισσότερο επίκαιρα μετά τη φονική καταστροφή στην Αττική και μένει να απαντηθεί αν όντως διατέθηκαν τα χρήματα του ν. 128/75 στους πληγέντες. Αν όχι θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Τσακαλώτος τους λόγους που δεν χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα χρήματα, τα οποία εξακολουθεί να ζητάει το κράτος από τους δανειολήπτες, ακόμα και από αυτούς που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, καθώς αναγράφεται ρητά ότι οι δόσεις “επιβαρύνονται με επιτόκιο ίσο με το Εuribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες και κατά την εισφορά του ν. 128/1975.”

Βέβαια, η κυβέρνηση κρύβεται και δεν τολμάει με σαφήνεια να πει την αλήθεια για ποιο λόγο δεν νομοθετεί την προφορική συμφωνία με τις τράπεζες για προστασία των ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ. Ο κ. Κοντονής απαντώντας στην ερώτηση του Γ. Σαρίδη, δήλωσε αναρμόδιος να νομοθετήσει, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στο radio1d.gr και τον Ανδρέα Σταματόπουλο είπε ότι δεν τους αφήνει η τρόικα να νομοθετήσουν, αλλά υποσχέθηκε ότι κάτι θα γίνει, χωρίς να δώσει επιπλέον διευκρινήσεις. Ας βγει, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος και να πει την αλήθεια σχετικά με την προστασία των ακινήτων κάτω των 300.000 χωρίς τα ήξεις αφίξεις Κοντονή και Παπαχριστόπουλου…

Τόσο ο Γ. Σαρίδης, όσο και ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος θα εξακολουθούν να πιέζουν έως ότου λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο Γιάννης Σαρίδης δήλωσε ότι θα παραμείνει στο πλευρό του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Περβανάς ευχαρίστησε τον κ. Σαρίδη για την εξαιρετική συνεργασία τους. Και οι δύο συμφώνησαν ότι μόνο ενωμένοι μπορούν οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα.