Δεν είναι παροχές, είναι επιπλέον οικονομικά βάρη

Τουλάχιστον θλιβερή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αντιστρέψει την κοινή γνώμη πουλώντας φθηνά το πακέτο παροχών που διεκδικούν στο Παρίσι για να ανακοινώσουν στη ΔΕΘ.

Οι υποσχέσεις που απλόχερα μοίρασε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως μέσω διαρροών τελειώνουν και έρχεται η ώρα του… λογαριασμού καθώς το «παζάρι» στο Παρίσι ολοκληρώνεται σήμερα. Εν τω μεταξεί, σήμερα ή αύριο κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ παίρνει την τελική της μορφή, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να συνταχθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

 

Έτσι, πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι θα αντιληφθούν τη διαφορά της υπόσχεσης από την πραγματικότητα:

 

1. Αδιάφορες φοροελαφρύνσεις

 

Όπως αναφέρει σήμερα η FM VOICE, οι φοροελαφρύνσεις, αν συμφωνηθούν, θα είναι… αδιάφορες για τα φτωχότερα στρώματα. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%, ισοδυναμεί με μείωση της τιμής λιανικής κατά 8-9 λεπτά το λίτρο. Τα φτωχότερα νοικοκυριά θα πρέπει να βρουν τα υπόλοιπα 130 λεπτά του ευρώ για να ζεσταθούν. Το ιδανικότερο σενάριο, είναι να παραμείνει και το περυσινό επίδομα που θα φέρει το τελικό κόστος κάτω από το ένα ευρώ. Από την άλλη, αν μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, οι έχοντες εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (σε αυτή την κατηγορία ανήκει πάνω από το 60% των Ελλήνων) δεν θα δουν καμία διαφορά στην τσέπη τους καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν εισφορά. Έτσι, οι όποιες ελπίδες εστιάζονται στο αν θα γίνει καλύτερη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

2. Μία επιπλέον δόση στον ΕΝΦΙΑ

 

Από την τροπολογία που θα κατατεθεί για τον ΕΝΦΙΑ σήμερα ή την Παρασκευή, το 90-95% των ιδιοκτητών θα καταλάβουν ότι το μόνο όφελος από τις υποσχέσεις τόσων εβδομάδων, θα είναι μια επιπλέον δόση: αντί να πληρώσουμε σε πέντε δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πληρώσουμε σε έξι μέχρι τον Φεβρουάριο. Εκπτώσεις φόρου θα δοθούν με πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ μείωση θα αντιληφθούν μόνο όσοι έχουν οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Εργαζόμενοι με μισθούς των 650 ευρώ τον μήνα, θα εξακολουθήσουν να πληρώσουν 300 ή και 400 ευρώ φόρο μόνο και μόνο επειδή έχουν ένα σπίτι καθώς καμία μέριμνα δεν θα υπάρξει ούτε καν για την κύρια κατοικία.

3. Πλειστηριασμοί από την πρώτη κατοικία

 

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή όλο το πλέγμα για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο να πείσει την κοινή γνώμη ότι και το 2015. Οι δηλώσεις που απλόχερα μοίρασε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες -κυρίως μέσω διαρροών τελειώνουν και έρχεται η ώρα του λογαριασμού θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Την ίδια ώρα όμως, έχει δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει να πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και της πρώτης κατοικίας- σε τιμή χαμηλότερη από αυτή της αντικειμενικής αξίας.

Το παζάρι γίνεται για το ποσοστό. Θα ξεκινούν οι πλειστηριασμοί από το 33% της αντικειμενικής αξίας όπως θέλει η τρόικα ή από το 66% όπως επιθυμεί να εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση; Όσο για τις υποσχέσεις ότι η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται, αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι να παραταθεί για έναν χρόνο ο νόμος που ισχύει έως το τέλος του 2014.

Είναι ένας νόμος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, να προστατεύουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Για να ισχύει η προστασία, ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει ένα μέρος του εισοδήματος του στην τράπεζα. Άρα, στην πραγματικότητα πρόκειται περί ρύθμισης -την οποία ούτως ή άλλως έκαναν και οι τράπεζες από μόνες τους- η οποία μάλιστα έχει και εξαιρετικά μικρή απήχηση. Μέχρι στιγμής, σε σύνολο εκατοντάδων χιλιάδων κόκκινων δανείων, στον νόμο έχουν υπαχθεί μόλις 5.800 άτομα.

4. Ζήσε Μάη μου να βρεις δουλειά!

 

Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Απασχόλησης, έφερε την υπόσχεση για 770.000 θέσεις απασχόλησης. Για μια ακόμη φορά, στη χώρα των 1,34 εκατ. ανέργων ακούστηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός.

Οι λεπτομέρειες όμως έχουν τη σημασία τους: Δεν πρόκειται για θέσεις απασχόλησης, αλλά για θέσεις κατάρτισης, μαθητείας κλπ. Από τις 770.000 θέσεις, είναι ζήτημα αν θα απομείνουν 150.000 πραγματικές δουλειές καθώς σπάνια αυτά τα προγράμματα έχουν ποσοστό απορρόφησης άνω του 20%. Το δεύτερο είναι πιο σημαντικό: Ο αριθμός αφορά στην περίοδο μέχρι το… 2020.

Άρα μετά από όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις διαπραγματεύσεις στη γαλλική πρωτεύουσα ή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά μάλλον… θα χάσει. Και χρήμα και υπομονή, από μία κυβέρνηση που συνεχίζει με την ίδια ολέθρια συνταγή να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό στην χρεωκοπία. Το κράτος το έφτασε ήδη στην καταστροφή.

 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr