Δεν έχουν μόνο οι ωραίοι χρέη… Έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση!!!

Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ζητάς από τις χώρες μέλη σου να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και εσύ να… χρωστάς!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρωστάει χρήματα την ίδια ώρα που απαιτεί από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις τους, να σφίξουν τα ζωνάρια, να έχουν πρωτογενή πλεονάσματα και να μην χρωστούν! Η υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της.

 

Η αποκάλυψη για το πόσο… μπαταχστής είναι η ΕΕ έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Ζαν Αρτουί, ο οποίος δήλωσε ότι τα χρέη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014 και προειδοποιεί ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία.

 

Ο Ζαν Αρτουί σε δηλώσεις του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Όταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί ότι και τα ίδια θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές».  Καταλήγοντας αναφέρει τα εξής: «Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δημιουργούμε ένα “φαινόμενο χιονοστιβάδας” για το συσσωρευμένο χρέος, αφού τα χρέη της ΕΕ ήταν €11 δις στο τέλος του 2011, €16 δις στο τέλος του 2012, €23 δις στο τέλος του 2013, και θα μπορούσαν να φθάσουν στα €30 δις μέχρι το τέλος του 2014. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

 

Και που είναι η τρόικα; Μήπως ήρθε η στιγμή να μπει τρόικα και στην ΕΕ; Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο είναι δύο πανίσχυρα όργανα, τα οποία ελέγχουν  τους πάντες και τα πάντα. Μόνο που, ποιος ελέγχεται αυτά τα όργανα; Που δίνουν λογαριασμό; Και γιατί οι ευρωπαϊοι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν φέτος 30 δις. ευρώ για να μειωθεί το χρέος των δύο οργάνων; Και κυριότερο: που πήγαν τα λεφτά;;;

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr