Δεν φθάνουν οι φόροι, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Δεν αρκεί η δημοσιονομική προσαρμογή, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και κυρίως η άμεση υλοποίησή τους», ήταν το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με πρωτοβουλία του διοικητή της ΤτΕ.

Οπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας «οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό, έχουμε στοιχεία γι’ αυτό».

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις θετικές ενδείξεις ως προς τη ρευστότητά τους. Ειδική αναφορά έγινε στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ως προς την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τον ρόλο της ΕΚΤ ως σταθεροποιητικού παράγοντα τόσο στο πεδίο άσκησης νομισματικής πολιτικής όσο και ως επόπτη των συστημικών τραπεζών.

Επίσης ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τον ΠτΔ για το πανευρωπαϊκό stress test και τι σηματοδοτεί για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Κατά τον διάλογο που είχαν, ο κ. Στουρνάρας ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν είναι σε φάση διακοπών, με τον κ. Παυλόπουλο να απαντά ότι «διακοπές δεν υπάρχουν. Γενικά για όσους έχουν μερίδιο ευθύνης για το τι συμβαίνει στον τόπο, διακοπές δεν υπάρχουν».

Ο κ. Παυλόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα για την ενημέρωση που του έκανε, εξέφρασε την άποψη ότι «πέρα από τα ζητήματά μας τα ελληνικά, είναι ανάγκη τούτη τη στιγμή, να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαδραματίσει τον πραγματικό της ρόλο. Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση, και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στον ρόλο του κ. Ντράγκι, ο οποίος όπως είπε «είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το ευρώ. Αλλά για να τα καταφέρει σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες κεντρικές τράπεζες με κορυφή τη FED». «Ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα κράτη, τα οποία θα συμβάλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα. Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του Καταστατικού της», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό – έχουμε στοιχεία δηλαδή γι’ αυτό», ενώ για την ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη. «Στην ουσία, η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων να συμβάλουν και αυτές», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.