Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνικό καθήκον

 «Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικα. Αποτελούν το εθνικό και πατριωτικό καθήκον, αναγκαίο όρο της ανάπτυξης και της εθνικής επιβίωσης», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα.

 

«Η άρνηση του λαϊκισμού, ο οποίος έχοντας ένδυση την λεοντή της φιλευσπλαχνίας και του δήθεν ενδιαφέροντος για τον μαστιζόμενο από την κρίση συνάνθρωπο, στρέφεται εναντίον κάθε μεταρρύθμισης, αποτελεί σήμερα τη μέγιστη κοινωνική προσφορά», σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα παρεπόμενα της στρεβλής μας ανάπτυξης είναι ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα, παραδόξως, γίνεται αντιληπτή από ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με αρνητικό πρόσημο».

 

«Την στιγμή που η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η ανάληψη κινδύνου και πρωτοβουλίας, θεοποιείται σ’ όλες τις κοινωνίες του πλανήτη, η Ελλάδα, μια μικρή περιφερειακή, ενδοστρεφής και με αγκυλώσεις οικονομία, αρνείται, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, να αποδεχθεί το αξιολογικό πρότυπο των προοδευμένων κοινωνιών», πρόσθεσε.

 

Υποστήριξε δε ότι ο πραγματικά λαϊκός δημοκρατικός καπιταλισμός είναι «το δικαίωμα του κάθε δημιουργικού Έλληνα που αναλαμβάνει κίνδυνο και πρωτοβουλία, με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο να βρει ένα ισχυρό και σύγχρονο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειάς του». Και περιέγραψε το πλάνο του υπουργείου για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, με βάση και τις προτάσεις του Ισραηλινού οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ενίσχυση της καινοτομίας.