Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν «κρυφά» εισοδήματα!

Δηλώστε τα εισοδήματα που… ξεχάσατε να εμφανίσετε στις φορολογικές σας δηλώσεις για να γλιτώσετε τώρα από πρόστιμα και προσαυξήσεις και μαζέψτε αποδείξεις για να κερδίσετε μετρητά και δώρα, σχεδιάζει να πει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

 

Τις δύο αυτές νέες μεταρρυθμίσεις βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας συμπληρωματικές παρεμβάσεις στη λίστα μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει και τρίτη κίνηση που αφορά σε νέα νομοθεσία για τον έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

 

Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα τεθεί στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο, κυρίως με μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση των σχεδόν άδειων ταμείων του Δημοσίου. Έτσι μετά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για τους «μυστικούς φορο-πράκτορες», η κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιήσει άμεσα ρύθμιση-περαίωση για την αποκάλυψη και φορολόγηση των «κρυφών» εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας. Το υπουργείο σκοπεύει να καλέσει τους φορολογουμένους να εμφανίσουν στην εφορία τα αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους υποβάλλοντας συμπληρωματική δήλωση.

 

Το προσκλητήριο απευθύνονται και σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό. Όσοι το πράξουν, θα πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί και θα απαλλαγούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα επιβαρύνονταν σε περίπτωση ελέγχου από τις φορολογικές αρχές. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων σχεδιάζει να χορηγήσει επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους. Με τη θέσπιση μιας αυτόματης διαδικασίας οι αποδείξεις λιανικής πώλησης θα μπαίνουν σε «λοταρία» και οι τυχεροί θα κερδίζουν μετρητά και δώρα.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις νέες μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

 

1. Αδήλωτα εισοδήματα: Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Σύμφωνα, με κυβερνητικούς παράγοντες, πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Με το μέτρο αυτό που προτείνει η Αθήνα, θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους φορολογουμένους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να δηλώσουν εισοδήματα ή ακόμη και περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες) που δεν είχαν δηλώσει την τελευταία πενταετία. Οι φορολογούμενοι αποκαλύπτοντας στην εφορία τα ξεχασμένα εισοδήματα θα πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογεί για το έτος που δεν δηλώθηκαν και θα γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα τους επιβληθούν, σε περίπτωση που εντοπιστούν μετά από έλεγχο από τις φορολογικές αρχές.

 

2. Τριγωνικές συναλλαγές: Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Η μεταρρύθμιση αυτή, θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

 

3. «Λοτταρία» αποδείξεων. Χορήγηση κινήτρων ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό είχε ανακοινωθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο «λοταρίας» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και την τόνωση των εσόδων περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Ημερησία