Διακινητές με ένστολη κάλυψη

Πρόσωπα υπεράνω υποψίας συνέλαβαν χθες οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα μετανάστες.

 

Πρόκειται για αρχιφύλακα που υπηρετεί στα ΜΑΤ, απόστρατο αξιωματικό του Λιμενικού, τραπεζική υπάλληλο και δύο συνταξιούχους ναυτικούς, ενώ αναζητούνται δύο αδέλφια, υπήκοοι Συρίας.

 

Η σπείρα είχε στήσει ένα αρκετά πολύπλοκο και σύνθετο κόλπο, το οποίο η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων χρειάστηκε 8 μήνες να ξεσκεπάσει και να προχωρήσει σε συλλήψεις.

 

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διακινήσει μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών από την Τουρκία. Τους μετέφεραν με σκάφη σε παραλίες της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε λεωφορεία και εμπορικά φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες.

 

Σε άλλες περιπτώσεις τούς επιβίβαζαν σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και έπειτα τους μετεπιβίβαζαν σε άλλο σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα, με προορισμό την Ιταλία. Για να μην κινούν υποψίες, οι δράστες παρίσταναν ότι μετέφεραν τουρίστες στις δαλματικές ακτές της Κροατίας. Τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν από κάθε μετανάστη 2.000-3.000 ευρώ.

 

Τον «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή φέρεται ότι είχε ο 52χρονος συνταξιούχος ναυτικός, ο οποίος ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου επίσης συνταξιούχου ναυτικού – «υπεύθυνου» για την ανεύρεση κατάλληλων σκαφών για τη μεταφορά. Ο αρχιφύλακας είχε τον «ρόλο» του προπομπού και για κάθε «επιχείρηση» έπαιρνε 2.000 ευρώ. Παρείχε «κάλυψη» σε περίπτωση ελέγχων και γι’ αυτό φορούσε τη στολή του και είχε μαζί του τον υπηρεσιακό ασύρματο.

 

Ο απόστρατος λιμενικός φέρεται να ήταν ο «πληροφοριοδότης» της οργάνωσης, προειδοποιώντας για ελέγχους και περιπολίες της υπηρεσίας του. Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας που αναζητείται αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ