Διάλογος με Μαξίμου – ρωγμές στα μπλόκα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανοίγει η πόρτα της εκτόνωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, με την επιβεβαίωση για το ραντεβού αγροτών – πρωθυπουργού να έρχεται χθες διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη, έχουν κατατεθεί τρία αιτήματα, ένα στις 10 Φεβρουαρίου και δύο στις 15 Φεβρουαρίου και πλέον η κυβέρνηση «εκτιμά ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για διάλογο είναι πλειοψηφικό».

Ως εκ τούτου, η συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών στα μπλόκα και του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά ήδη τα κατατεθέντα αιτήματα των αγροτών και όπως επεσήμανε η κα Γεροβασίλη «υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για βελτιωτικές λύσεις» και τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι «οι αγρότες θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες όπως το κλείσιμο των συνόρων». Ταυτόχρονα, η κα Γεροβασίλη κάλεσε και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και «να μην παρασύρονται από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο απευθείας διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών και η παράκαμψη των φωνών αδιαλλαξίας, που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, ανοίγει την πόρτα της εκτόνωσης καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις».

Στο μεταξύ, βαθαίνει η ρωγμή στο εσωτερικό των μπλόκων μεταξύ των αγροτών που επιθυμούν να προσέλθουν σε διάλογο και αυτών που τάσσονται υπέρ σκληρότερων κινητοποιήσεων, ώστε η βάση της συζήτησης στο Μαξίμου να γίνει από μηδενική βάση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μπλόκα παραμένουν στους δρόμους, οι αποκλεισμοί τελωνείων συνεχίζονται, ενώ χθες οι αγρότες της Φθιώτιδας «στύλωσαν» τα τρακτέρ στον κόμβο του Μπράλου. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Δομοκού, της Ανθήλης, προαναγγέλλοντας «ότι θα κλείσουν την εθνική οδό και τους παράδρομους, με συνέπεια η Ελλάδα να “κοπεί” στη μέση, καθώς δεν υπάρχει κάποια διέξοδος».

Επ’ αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου – Αθήνας, τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι.

Αντίστοιχα, τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι προχώρησαν από τις 4 χθες το απόγευμα σε αποκλεισμό της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου, στο ύψος του Κιλελέρ, για τρεις ώρες.

Την ίδια ώρα, τα Τέμπη εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον, με τους αγρότες να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μαζί του.

Στον Προμαχώνα, με δικό τους μπλόκο απαντούν οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών στο μπλόκο των Σερραίων αγροτών. Συγκεκριμένα, Βούλγαροι οδηγοί, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί βουλγαρικού εδάφους, εξαιτίας του αποκλεισμού του τελωνείου του Προμαχώνα από αγρότες, απέκλεισαν το οδόστρωμα στην ελληνο-βουλγαρική μεθόριο, εμποδίζοντας τη διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων από και προς την Ελλάδα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό των οδηγών φορτηγών στο σημείο, λόγω του αγροτικού μπλόκου στο ελληνικό έδαφος.

Το τελευταίο φορτηγό που πέρασε από το σημείο ήταν τη Δευτέρα, στη 1 μετά το μεσημέρι.

EUROKINISSI

«Διάλογος με δρόμους ανοιχτούς»

Εκκληση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους αγρότες να αναζητήσουν με σύνεση και ψυχραιμία την καλύτερη δυνατή λύση μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και δη με τους δρόμους ανοικτούς, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών και προσώπων, απευθύνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, αρχίζουν πλέον να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών και στη διακίνηση προϊόντων στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό, ειδικότερα δε στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Για ορισμένα μάλιστα προϊόντα και κυρίως τα αγροτικά οι επιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερες, λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα τους, με άμεσο τον κίνδυνο της φθοράς και καταστροφής τους.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει από όλους κατανοητό -τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριάκος Λουφάκης- ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών και των συνοριακών σταθμών είναι αυτοκαταστροφικό, καθώς προκαλούνται σημαντικές ζημίες, στην οικονομία, στις εξαγωγές, στην απασχόληση, στην αξιοπιστία της χώρας και τελικά στους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους που θα πρέπει να αγωνιστούν για να ξανακατακτήσουν τη θέση τους στις αγορές που χάνουν λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Και όλα αυτά παρά τη δικαιολογημένη, διαμαρτυρία για την προώθηση ασφαλιστικών – φορολογικών μέτρων που είναι σε λάθος κατεύθυνση, και θα μας αναγκάσουν σύντομα να ψάχνουμε για επιπλέον μέτρα που σήμερα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Κάθε διαμαρτυρία όμως είναι αδιέξοδη αν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες ρεαλιστικές θέσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξοικονομηθεί το 1,8 δισ. ευρώ και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Στην αντίθετη περίπτωση, δυστυχώς η χώρα οδεύει προς μέρες του καλοκαιριού του 2015».

Πηγή: Ναυτεμπορική