Διαψεύδει η Αίγυπτος ότι απαγόρευσε την είσοδο στην Άμαλ Κλούνεϊ

Η Αίγυπτος διέψευσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στη δικηγόρο Άμαλ Κλούνεϊ, σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε χθες Σάββατο στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι οι αιγυπτιακές αρχές απείλησαν να την συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014 ενώ ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση επικριτική για το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου.

«Οι αιγυπτιακές αρχές δεν εμπόδισαν την Κλούνεϊ να έρθει στην Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να εμποδίζει την έλευσή της, τίπτοα δεν εμποδίζει την είσοδό της (στη χώρα) οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Mena.

 

Η Άμαλ Κλούνεϊ, η οποία έγινε στη συνέχεια η δικηγόρος ενός από τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα που είναι φυλακισμένοι στο Κάιρο, υποστήριζε στην έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων, πως η αιγυπτιακή δικαιοσύνη πρέπει να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη.

«Τη στιγμή που επρόκειτο να δημοσιευθεί η έκθεση αυτή, άρχισαν απαγορεύοντάς μας να την δημοσιεύσουμε στο Κάιρο. Ρώτησαν: ‘Μήπως η έκθεση επικρίνει το στρατό, τη δικαιοσύνη ή την κυβέρνηση;’ Απαντήσαμε: ‘Ναι’. ‘Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύετε να συλληφθείτε’, είπαν”, αφηγήθηκε η Βρετανίδα δικηγόρος.

 

«Θα έπρεπε να πει ποιος ακριβώς της είπε αυτό το πράγμα. Γιατί δεν διευκρίνισε από την αρχή ποιος της το είπε;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Άμπντελ Λάτιφ. «Δεν έχουμε κάτι εναντίον της», πρόσθεσε. Τελικά η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

 

Η σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού έδωσε τη συνέντευξη μετά την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η αιγυπτιακή δικαιοσύνη να διατάξει τη διεξαγωγή νέας δίκης για τους τρεις δημοσιογράφους του αλ Τζαζίρα που είναι εδώ και ένα χρόνο φυλακισμένοι στην Αίγυπτο.