Διαψεύδουν οι γαλλικές αρχές τα ουρλιαχτά των επιβατών

«Εντελώς λανθασμένους» χαρακτηρίσει η γαλλική χωροφυλακή τους ισχυρισμούς του γαλλικού περιοδικού Paris Match και της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι οι επιβάτες του αεροσκάφους Α320 της Germanwings είχαν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να συντριβεί και φώναζαν “Θεέ μου” μόλις πριν αυτό συμβεί.

 

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό «ακούγεται να φωνάζουν ‘Θεέ μου’ σε πολλές γλώσσες», έγραψε το Paris Match χθες στην ηλεκτρονική του διεύθυνση διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» για την προέλευση του βίντεο, στην περίπτωση αυτή από κινητό τηλέφωνο.

 

«Η σκηνή είναι τόσο χαοτική που δεν διακρίνεται κανείς αλλά οι κραυγές των επιβατών αποκαλύπτουν ότι αντιλαμβάνονταν πλήρως τι θα συνέβαινε. Προς το τέλος, έπειτα από μια πολύ ισχυρή δόνηση, οι κραυγές εντείνονται. Μετά τίποτα», διευκρινίζει το Paris Match.

 

Στο ίδιο βίντεο «ακούγονται επίσης, τουλάχιστον τρεις φορές, μεταλλικοί χτύποι που δείχνουν ότι ο πιλότος προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης με ένα βαρύ αντικείμενο», προσθέτει το Paris Match, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές του μαύρου κουτιού.

 

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «εντελώς λανθασμένοι», απάντησε ο αντισυνταγματάρχης Ζαν-Μαρκ Μενισινί, της γαλλικής χωροφυλακής, όταν ρωτήθηκε από το CNN. Διευκρίνισε ότι τα κινητά τηλέφωνα που συλλέχθηκαν από τον τόπο της συντριβής δεν έχουν «ακόμη αξιοποιηθεί» από τους ερευνητές και ότι θα πρέπει να σταλούν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Ερευνών της εθνικής χωροφυλακής στο Ροσνί-σου-Μπουά, κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου.

 

Το αεροπορικό δυστύχημα στις γαλλικές Άλπεις στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων, με τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους να θεωρείται ότι το προκάλεσε με τη θέλησή του.

 

«Αν κάποιος διαθέτει βίντεο να το παραδώσει στους ερευνητές»

Ο γάλλος εισαγγελέας αρμόδιος για τη δικαστική έρευνα για τη συντριβή του A320 της Germanwings κάλεσε σήμερα οποιονδήποτε διαθέτει βίντεο σχετικό με την αεροπορική καταστροφή να το παραδώσει στους ερευνητές, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό.

“Αν υποτεθεί ότι ένα πρόσωπο έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο βίντεο, πρέπει να το παραδώσει αμέσως στους ερευνητές” της χωροφυλακής, δήλωσε ο Μπρις Ρομπέν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εισαγγελέας διέψευσε ότι “στην παρούσα φάση των ερευνών περιλαμβάνονται στην ανάλυση ένα ή περισσότερα βίντεο στα οποία έχει αποτυπωθεί η συντριβή του αεροσκάφους A320”.