Διασώστης Αλπεων: Όλο το βουνό μυρίζει κηροζίνη

Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας και παρότι ομολογεί πως έχει δει πολλά, υποστηρίζει ότι δεν ήταν προετοιμασμένος γι΄αυτό που αντίκρισε. Ο 42χρονος διασώστης Γκρέγκορι Λ. μίλησε στην Bild για την φρίκη του να αναζητάς ανθρώπινα μέλη ανάμεσα στα συντρίμμια του Airbus που διαλύθηκε στις γαλλικές Άλπεις.

 

Η φωτογραφία του 42χρονου διασώστη βουνού, μια ανθρώπινη φιγούρα ανάμεσα σε συντρίμμια επάνω στις γαλλικές Άλπεις, ήταν από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν από το σημείο όπου κατέληξε το αεροσκάφος της Germanwings κάνοντας τον γύρο του κόσμου. 

Πατέρας δύο μικρών κοριτσιών, ο Γκρέγκορι Λ. περιγράφει την εμπειρία του αυτή ως τη «χειρότερη δουλειά της ζωής» του. 

«Φτάσαμε το πρωί της Τετάρτης, την ημέρα της συντριβής, στο σημείο με μοτοσυκλέτες μέχρι τα 1.500 πόδια και στη συνέχεια χρειάστηκε να ανέβουμε πιο πάνω με τα πόδια. Εμείς σηματοδοτήσαμε το μονοπάτι για να καθοδογήσουμε τις επόμενες ομάδες διάσωσης», λέει στην Bild ο 42χρονος, η δουλειά του οποίου έχει να κάνει με την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες στα βουνά.

 

«Μέρος της δουλειάς μου είναι επίσης να βλέπω ανθρώπους νεκρούς. Αλλά μέχρι εκεί…», προσθέτει τονίζοντας ότι όταν ανέβαινε στο βουνό δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα αντίκριζε. 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι εδώ υπάρχουν 150 πτώματα. Η λέξη “πτώμα” είναι θεωρητική, αφού δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπεις. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα», λέει ο Γερμανός, ο οποίος μετά από οχτώ ώρες συνεχούς αναζήτησης και ψυχολογικής εξάντλησης πήρε τον δρόμο της επιστροφής. 

«Όλο το βουνό μυρίζει κηροζίνη πολύ έντονα, μετά από λίγες ώρες σε πιάνει πονοκέφαλος, ζαλίζεσαι. Υπάρχουν παντού διάσπαρτα μικρά εξαρτήματα από το αεροσκάφος, προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ρούχα. Η δική μας προτεραιότητα ήταν να βρούμε το μαύρο κουτί. Το πρώτο βρέθηκε γρήγορα, το δεύτερο όμως δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να το βρούμε». 
 

Πηγή: Bild