Διευκρινίσεις για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Διευκρινίσεις ως προς το θέμα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από φοιτητές αλλά και καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών οι οποίες “φούντωσαν” από χθες, έδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ.

 

Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους, υποστηρίζουν ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων -όπως σημειώνουν- η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτήν την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί.

 

Στο μέτωπο των καταλήψεων, χθες, πήραν απόφαση για “λουκέτο” φοιτητές στο Μαθηματικό Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ κ.ά., ενώ από αύριο κλείνει και το Γεωπονικό.

 

Φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησαν χθες συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Για σήμερα στις 11 το πρωί, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

 

Εν τω μεταξύ, με τηλεδιάσκεψη διεξήχθη χθες η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ που διεκόπη την Τετάρτη το μεσημέρι από ομάδα φοιτητών που απαιτούσε από τους συγκλητικούς να βγάλουν ψήφισμα καταδικάζοντας τις προτάσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

 

Στη χθεσινή Σύγκλητο συμμετείχαν 9 από τα 14 μέλη, τα οποία έκαναν έκκληση προς τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη που ξεκίνησαν από την Τετάρτη στην Πρυτανεία.

 

Μετεγγραφές

Τέσσερις όρους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταγραφών, θέτουν οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το ίδρυμα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα αδυναμίας λειτουργίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τις μεταγραφές είναι δυνατή, μόνο εάν εξασφαλιστούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις:

 

  • Επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μεταγραφόμενο.
  • Επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
  • Εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών.
  • Δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για τη διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με τον αριθμό των μεταγραφών εντοπίζονται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ κ.λπ.