Διευκρινίσεις Βαλαβάνη για ΦΠΑ και ΦΑΠ

Απέκλεισε η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη το ενδεχόμενο αλλαγής του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την άποψή της ότι “Μύκονος και Σαντορίνη δεν έχουν κανένα λόγο να είναι σε ειδικό φορολογικό καθεστώς”.

 

Η κ. Βαλαβάνη, μιλώντας στο STAR, απέρριψε τα περί διγλωσσίας στο θέμα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης “δεν είπε καμία αύξηση σε κανένα νησί” αλλά ότι “σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπογράψει αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου”.

 

“Αυτό το λέμε όλοι. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Είναι από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης”, τόνισε.

 

Ωστόσο δήλωσε ότι διατηρεί τις απόψεις της πλήρως ότι “νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν έχουν κανένα λόγο να είναι σε ειδικό φορολογικό καθεστώς με την έννοια ότι είναι πάνω από το μέσο όρο νησιών και περιοχών στο σύνολο της Ελλάδας και από την άποψη του τουριστικού εισοδήματος και από την άποψη του κατά κεφαλήν εισοδήματος των κατοίκων”.

 

“Εγώ δεν βγαίνω να λέω προσωπικές μου απόψεις. Είχει γίνει συζήτηση και γίνεται συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Το αν θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο για δύο νησιά είναι ένα θέμα που έχει νομικά προβλήματα. Δεν ξέρουμε αν αυτά είναι ανυπέρβλητα ή είναι προβλήματα που με κάποιο τρόπο μπορούν να διευθετηθούν”, είπε.

 

Ξεκαθάρισε ακόμη η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτε να αυξήσει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, τουριστικά καταλύματα, συνολικά στο τουριστικό προϊόν, στα εισιτήρια του θεάτρου και στα βιβλία.

 

Στο β΄εξάμηνο ο ΦΜΑΠ

Η κ. Βαλαβάνη ανέφερε ότι ο νέος νόμος για την ακίνητη περιουσία (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι “έπιασε τον εισπρακτικό στόχο των 2,6 δισ. εξοντώνοντας ουσιαστικά τον κόσμο”, ο οποίος, όπως τόνισε, πλήρωσε τον φόρο αυτό “ματώνοντας” επειδή ήταν υποχρεωμένος, ενώ δεν πληρώθηκαν τα υπόλοιπα.

 

“Ξέρετε ότι μεταξύ 2013 και 2014, που είναι το έτος θριάμβου του ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα πήδησαν από 8,5 δισ. το 2013 σε πάνω από 14 δισ. το 2014;”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “δεν μπορείς να διατηρήσεις έναν νόμο ο οποίος έκανε τους ανθρώπους φοροφυγάδες ως προς όλα τα υπόλοιπα”.

 

Θα εξεταστεί με προσοχή η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

 

Με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο-απάντηση σε ερώτηση που είχε υποβληθεί για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

 

«Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ή σε αγαθά πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κλπ)» ενημερώνουν οι δύο υπουργοί και υπογραμμίζουν ότι «βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών». Θυμίζουν δε στο σημείο αυτό ότι ήδη, σύμφωνα με τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, ήταν ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα επιτευχθεί με πρακτικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

 

Το έγγραφο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης με την οποία καλούσε το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή αν προτίθεται να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα φάρμακα.

 

Ειδικά για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη τονίζουν ότι η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών στις περιοχές αυτές παρασχέθηκε στην Ελλάδα με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κλπ), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές».

 

Για την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%), οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι αυτή διευρύνθηκε στα φάρμακα και στα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου, καθώς και στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους με τον Ν. 3899/2010, «για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού τομέα στη χώρα μας».

 

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και θα εξεταστεί συνολικά με γνώμονα τη φορολογική δικαιοσύνη ενόψει γενικότερων φορολογικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν οι δύο υπουργοί.