Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό

Η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό σε ορίζοντα δύο εβδομάδων, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των ξένων μέσων ενημέρωσης.

 

Η Ελλάδα απέτυχε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τη ρευστότητα, μετά την αποτυχία να πείσει το Eurogroup να «ξεκλειδώσει» τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, σχολίασε το Sky News, συμπληρώνοντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία μπορεί να στείλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, ενώ και το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι επεξεργάζεται σχέδια γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

 

Σύμφωνα με το Sky News, η υποστήριξη που κέρδισε η Ελλάδα από το χθεσινό Eurogroup είναι περιορισμένη και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταγράψει επαρκή πρόοδο.

 

Το BBC τόνισε ότι η προειδοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη δεν χωράει αμφιβολίες: η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι «τρομερά επείγουσα» και σε δύο εβδομάδες από τώρα θα ψάχνει για χρήματα. Σύμφωνα με το BBC, «η παρούσα κρίση έχει αυξήσει την προοπτική μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ενός συνακόλουθου Grexit.

 

Επιμονή

Η Ευρωζώνη επιμένει σε ένα αυστηρό καθεστώς μεταρρυθμίσεων, ειδικά στις συντάξεις, σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης, αλλά επί του παρόντος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται».

 

Ως ηράκλειο άθλο χαρακτήρισε ο «Economist» την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, τη Δευτέρα, αλλά όπως τόνισε αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους είναι ανελέητο.

 

Χρησιμοποιώντας την ελληνική μυθολογία, ο «Economist» εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει ακόμα μπροστά της πολλούς «άθλους», όπως η αποπληρωμή 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και άλλων 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, για τους οποίους είναι απαραίτητη η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος αξιολόγησης αλλά και η σύναψη τρίτου δανείου προς την Ελλάδα.