Διεθνή ΜΜΕ: Στο επίκεντρο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου. Η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των ξένων μέσων ενημέρωσης με τα περισσότερα δημοσιεύματα να «βλέπουν» θετική εξέλιξη στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αρνητική διάθεση του Βερολίνου.

Ο Guardian αναφέρεται στην αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία δέχτηκε «με χαρά» την ακύρωση μεγάλου μέρους του χρέους της.

Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει ότι με την παρούσα πολιτική λιτότητας η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος της, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. 

 

Το BBC αναφέρεται στην ελληνική πρόταση υπογραμμίζοντας την απόρριψή της από τη Γερμανία. Το δημοσίευμα αναφέρει και την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «το Eurogroup έχει δύο επιλογές: να δεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Θα φανεί λοιπόν ποιος θέλει πραγματικά να βρεθεί μια λύση και ποιος όχι». 

Επίσης γίνεται αναφορά και στο θετικό κλίμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επισημαίνει ότι κάθε συμφωνία την Παρασκευή θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Σε άλλο δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα σέρνεται πίσω από την αλαζονική Γερμανία» το πρακτορείο αναλύει τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου. «Η Ελλάδα φαίνεται να… σέρνεται προς τους πιστωτές της και να ζητά παράταση της τρέχουσας διάσωσης – κάτι που αρνούνταν να κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες – όμως η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της αλαζονικά» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως το Βερολίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να ξεφύγει από το πρόγραμμα ζητώντας παράταση για ένα από τα νομικά έγγραφα που το πλαισιώνουν, αντί για ολόκληρο το πακέτο. Σύμφωνα με το Bloomberg η Γερμανία θα συμφωνήσει με την Ελλάδα, αλλά θα αναγκάσει τον ελληνα πρωθυπουργό να αναιρέσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές του.

Ο Economist κάνει λόγο για την «χαμένη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα, αλλά όπως τονίζει την «ανατίναξε».

Οι Financial Times γράφουν «οι Γερμανοί αντιστέκονται στον ελληνικό “Δούρειο Ιππο”». Το άρθρο κάνει λόγο για αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες μετά το γερμανικό «όχι» στο ελληνικό αίτημα για παράταση, ενώ επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε προετοιμάζει το έδαφος για αντιπαράθεση με την Αθήνα στο σημερινό Eurogroup.

«Σόιμπλε σ’ ευχαριστούμε για το “όχι” στους χρεοκοπημένους Έλληνες». Με ένα πρωτοσέλιδο «ευχαριστώ» η γερμανική εφημερίδα Bild φαίνεται ικανοποιημένη από τη σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα και την απόρριψη – από μέρους του – του αιτήματος για παράταση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά από εβδομάδες μπλόφας και πονηριάς η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες νέα δισεκατομμύρια σε ενισχύσεις. Η εφημερίδα μένει στην απόλυτη γερμανική γραμμή και σημειώνει ότι το αίτημα είναι «δούρειος ίππος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την αρνητική στάση του Β. Σόιμπλε και επισήμανε ότι ο γερμανός υπουργός θα πει πάλι σήμερα στον κ. Βαρουφάκη ότι στις 28 Φεβρουαρίου στις 12 τη νύχτα τελείωσαν όλα.