Δικαίωμα ψήφου σε ανυπότακτους

Με επιστολή θα ενημερωθούν από την προσεχή εβδομάδα περίπου 6.000 ετεροδημότες, που έχουν δηλώσει σωστά στοιχεία διεύθυνσης, ότι θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, παρά το γεγονός ότι έχουν εγγραφεί ως ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους. Πρόκειται για εκείνους που στον τόπο διαμονής τους δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 40 ατόμων που απαιτούνται, για να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών.

 

Στην πραγματικότητα, περίπου 9.000 συνολικά ετεροδημότες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, γιατί δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός, αλλά το 1/3 εξ αυτών δεν έχει δώσει σωστά στοιχεία διαμονής ή τα στοιχεία ήταν πολύ παλαιά και έτσι είναι αδύνατον να ειδοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι, αν καταθέσει κάποιος αίτηση, για να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αυτή ισχύει μέχρι να την ανακαλέσει.

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο που αφορά τους ετεροδημότες, «ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι».

 

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν, όμως, να ψηφίσουν οι ανυπότακτοι Ελληνες του εξωτερικού, πλην των λιποτακτών, οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν στη χώρα για τις εκλογές. Σύμφωνα με την απόφαση, «οι Ελληνες του εξωτερικού, πλην των λιποτακτών, που έρχονται στην Ελλάδα, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την 25η Ιανουαρίου 2015, απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης για το διάστημα από 12-01-2015 μέχρι και 08-02-2015. Η ποινική δίωξη των, κατά την προηγούμενη παράγραφο, απαλλασσομένων και διατελούντων σε ανυποταξία αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα που ισχύει η απαλλαγή αυτή».

 

Εγκύκλιος για ΑΜΕΑ

 

Εγκύκλιο προς διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ή μέλος της εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία, ενώ ειδικά για άτομα με κινητικά προβλήματα και, εφόσον δεν υπάρχει ράμπα ή ανελκυστήρας, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

 

 

Πηγή: Καθημερινή