Δήλωση του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού

“Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή άνωθεν του περιφερειακού έφερε στην επικαιρότητα το χρόνιο πρόβλημα της ρίψης ογκωδών αντικειμένων σε οικοπεδικές εκτάσεις, τόσο δημοτικές όσο και ιδιωτικές. Ένα πρόβλημα το οποίο τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, δημιουργώντας εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια της περιοχής, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρο ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών, με δράστες “επιτήδειους” από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης που απορρίπτουν πάσης φύσεως αντικείμενα.

Στην επίμαχη δημοτική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, η  προσωρινή απόθεση κλαδιών και ογκωδών υλικών από τις υπηρεσίες του Δήμου αποτελούσε μια πάγια τακτική για τουλάχιστον μία πενταετία, στο πλαίσιο της οποίας απορρίπτονταν προσωρινά οι περισυλλεγόμενες ποσότητες χόρτων και κλαδιών από διάφορες περιοχές του Δήμου, προκειμένου στη συνέχεια να συλλεχθούν  από εταιρείες  με τις οποίες ο δήμος σύναπτε συμβάσεις. 

Διαπιστώνοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η συγκεκριμένη πρακτική, με την ανάληψη της διοίκησης η δημοτική μας αρχή σταμάτησε τη ρίψη των προαναφερόμενων υλικών στο συγκεκριμένο οικόπεδο, προχωρώντας πλέον στην απευθείας μεταφορά των συλλεγόμενων ποσοτήτων στον ΧΥΤΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης κινήσαμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρξει ανάδοχος εταιρεία για την περισυλλογή κλαδιών, μπαζών και ογκωδών αντικειμένων από την περιοχή, βρισκόμενοι στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης.

Η πρόσφατη εκδήλωση της πυρκαγιάς στη δημοτική έκταση άνωθεν του περιφερειακού, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για εμπρησμό, αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο είναι διαχρονικό, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά σήμερα. Είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτή πληγή για το νεόδμητο οικισμό άνωθεν του περιφερειακού, με συνέπειες ανυπολόγιστες και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα από την πυρκαγιά, στην ίδια έκταση, απορρίφθηκαν από αγνώστους ποσότητες ογκωδών αντικειμένων, συνεχίζοντας την παράνομη και επικίνδυνη αυτή πρακτική.

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Δήμου μας που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής υπήρξε η πιο άμεση και η πιο αποτελεσματική επέμβαση Δήμου σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, 3 υδροφόρες, 2 JCB και 4 φορτηγά, ενώ είχαμε και τη συνδρομή των Δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά καθώς και της εθελοντικής ομάδας ΕΔΟΜΑΚ με υδροφόρες και οχήματα, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συμβολή τους.

Η δημοτική αρχή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν θα λογοδοτήσει όμως για χρόνιες ανεπάρκειες και παθογένειες του παρελθόντος. Κατανοούμε την απόγνωση και αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας και διαβεβαιώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την απομάκρυνση των κινδύνων που απειλούν τους κατοίκους της περιοχής. 

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχουμε τη συνεργασία των ίδιων των πολιτών. Απευθύνω λοιπόν έκκληση σε όλους τους δημότες να στηρίξουν την προσπάθειά μας, ώστε να απομονώσουμε και να πατάξουμε το φαινόμενο. Καλώ τους συμπολίτες μου να μην προβαίνουν στην ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και ογκωδών αντικειμένων. Υπάρχουν οι υπηρεσίες μας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν με ένα τηλεφώνημα, προκειμένου να υπάρξει η συνεννόηση για την περισυλλογή τους”.