Δημιουργία πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Ινδία

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έθεσε χθες η Ινδία πολλά από τα κρατίδια της χώρας, μετά την ανακοίνωση από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα για δημιουργία μάχιμης πτέρυγας της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας.

Σε βίντεο που προβλήθηκε μέσω Διαδικτύου, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, υπόσχεται να ευνοήσει την εξάπλωση του Ισλάμ «υψώνοντας το λάβαρο του τζιχάντ» σε όλη «την ινδική χερσόνησο». Το Νέο Δελχί προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των ινδικών κρατιδίων να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον τον υπουργό Εσωτερικών, Ρατζνάτ Σινγκ.

Σε κράτη της Ν. Ασίας

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εδραίωσης της Αλ Κάιντα στην Ινδία, ενώ η προσπάθεια αυτή του Αλ Ζαουάχρι συμπίπτει με τη μεγάλη ενίσχυση της επιρροής του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με αναλυτές, το «Ισλαμικό Κράτος» αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς σε κράτη της Νότιας Ασίας, με προπαγανδιστικά φυλλάδια της οργάνωσης να κάνουν την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες στο Πακιστάν.

Στο μήνυμά του, ο Αλ Ζαουάχρι αναφέρθηκε δύο φορές στο ινδικό κρατίδιο του Γκουτζαράτ, γενέτειρα του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Ο Μόντι αποτελεί μισητή φιγούρα για τους μουσουλμάνους της Ινδίας, καθώς ως πρωθυπουργός του Γκουτζαράτ, το 2002, υποδαύλισε τα θρησκευτικά πάθη, ευνοώντας ταραχές που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 1.000 μουσουλμάνων κατοίκων του κρατιδίου.

Ο Αλ Ζαουάχρι περιέγραψε την επικείμενη ίδρυση παραρτήματος της Αλ Κάιντα στην Ινδία ως «χαρμόσυνη είδηση» για τους μουσουλμάνους σε «Βιρμανία, Μπανγκλαντές, Ασάμ, Γκουτζαράτ, Αχμενταμπάντ και Κασμίρ». Η αναφορά στο κρατίδιο του Ασάμ στη Βόρεια Ινδία αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση από την Αλ Κάιντα του πρόσφατου κύματος θρησκευτικής βίας στην περιοχή. Οι μουσουλμάνοι αποτελούν ποσοστό 15% του ινδικού πληθυσμού, αριθμώντας περίπου 175 εκατομμύρια ανθρώπων.

«Οι μουσουλμάνοι της Ινδίας έχουν δίκαια αιτήματα, που αφορούν όμως κατά κύριο λόγο κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αδικίες. Η πρωταρχική τους ανησυχία έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών τους και δεν αμφισβητούν τη Δύση, όπως απαιτούν οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Οι Ινδοί μουσουλμάνοι έχουν ενταχθεί στην πολιτική ζωή και δεν είναι απομονωμένοι», λέει ο Ουίλσον Τζον, αναλυτής του ινστιτούτου Observer Research Foundation.

Η αιματηρότερη επίθεση ισλαμιστών επί ινδικού εδάφους πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2008, όταν ένοπλα μέλη της πακιστανικής οργάνωσης Λασκάρ αλ Τάιμπα επιτέθηκαν σε διάφορα σημεία της Βομβάης, σκοτώνοντας 166 ανθρώπους σε μάχες που διήρκεσαν τρεις ημέρες. Στο μεταξύ, οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για νέους μουσουλμάνους οι οποίοι εγκαταλείπουν συνοικίες της Βομβάης για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών στο Ιράκ.