Δήμος Δέλτα: Να σταματήσουν άμεσα οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων

kayseis-kalliergies-agrotes

Μετά την προφορική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για την απαγόρευση καύσης των γεωργικών υπολλειμμάτων κατά τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος ζητά και με επιστολή, που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες, την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού ώστε οι καύσεις των αγρών να επιτρέπονται μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) από την καύση των αγρών στην περιοχή μας και στους όμορους παραθαλάσσιους Δήμους του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη από τον Οκτώβριο 2014, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, προχωρήσαμε σε ευρεία ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις δυσμενείς συνέπειες της καύσης των αγρών στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες, στη δημόσια υγεία, ιδίως αυτή την περίοδο λόγω της υγρασίας που παράγει καπνό.

Δυστυχώς, ο νόμος επιτρέπει στους αγρότες να προβαίνουν σε καύσεις κατόπιν άδειας, με αποτέλεσμα οι καύσεις να συνεχίζονται και να έχουμε και φέτος το ίδιο πρόβλημα.

Με την παρούσα ζητούμε την τροποποίηση του υπ’ αριθμ. 9/2000 (ΦΕΚ Β’ 1459/30.11.2000) κανονισμού ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις ώστε να επιτρέπεται η καύση των αγρών μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε τα γεωργικά υπολείμματα έχουν αποξηρανθεί.   Πάντα στη διάθεσή σας».

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για να σταματήσουν άμεσα οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων

Ομόφωνο ψήφισμα για να σταματήσουν οι καύσεις των αγρών, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (18/11/2015). Αφού επισημαίνονται οι αρνητικές συνέπειες, αποφασίζεται η διοργάνωση εκ νέου “ημερίδας με συμμετοχή όλων των Αρμοδίων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επιστημονικοί Φορείς, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Εκπρόσωποι Αγροτών, Περιφέρεια, Βουλευτές του Νομού) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με οριστική παύση των καύσεων που υπονομεύει την ζωή όλων μας”.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

“Η περιοχή μας το τελευταίο διάστημα θυμίζει τοπίο στην ομίχλη εξαιτίας των καύσεων αγροτικών υπολειμμάτων.

Η καύση των χωραφιών αποτελεί παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική των ρυζοκαλλιεργητών τα τελευταία 30 χρόνια. Όταν ο καιρός δεν ευνοεί η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.

Από την επιστημονική κοινότητα θεωρείται μια λανθασμένη πρακτική με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον και την γονιμότητα του εδάφους. Επιπλέον υπάρχει σε ισχύ σχετική εγκύκλιος που απαγορεύει ρητά την καύση σε περιοχές natura και υπογραμμίζει ότι μόνο με ειδική άδεια θα μπορούσε κάποιος να κάνει χρήση αυτής της πρακτικής εκτός των προστατευόμενων περιοχών. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παρανομούν υπεύθυνες είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δίνει τις επιδοτήσεις.

Πάντως το τοπίο είναι θολό όσον αφορά τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών.

Δυστυχώς καμία λύση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Όσοι αγρότες προβαίνουν σε καύσεις έχουν ευθύνη:

  • Απέναντι στους Δημότες μας που κινδυνεύουν από τις άμεσες επιπτώσεις της εισπνοής καπνού (παρόξυνση άσθματος, βρογχίτιδας, ΧΑΠ) αλλά και τις μακροπρόθεσμες (αύξηση καρκίνου, καρδιαγγειακών επεισοδίων). Αν οι αγρότες γνώριζαν τι αναπνέουν είναι σίγουρο ότι θα εγκατέλειπαν κάθε σκέψη για καύση.
  • Απέναντι στο περιβάλλον ένα οικοσύστημα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έκτασης περίπου 300.000 στρ. βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας και κινδυνεύει.
  • Απέναντι στον εαυτό τους του Δήμου μας που λόγω μη σωστής ενημέρωσης πριονίζουν το δέντρο που τους στηρίζει. Το έδαφος είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται με μέγιστη προσοχή. Οποιαδήποτε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την διατήρηση και την αειφορία του εδάφους έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν άμεσα την καύση των γεωργικών υπολλειμμάτων.

Αποφασίζουμε τη διοργάνωση εκ νέου ενημερωτικής ημερίδας με συμμετοχή όλων των Αρμοδίων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Επιστημονικοί Φορείς, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Εκπρόσωποι Αγροτών, Περιφέρεια, Βουλευτές του Νομού) για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με οριστική παύση των καύσεων που υπονομεύει την ζωή όλων μας.  Όχι στις καύσεις ναι στην ζωή”.