Δήμος Θερμαϊκού: Συμμαζεύει τα οικονομικά του, προωθεί την ανάπτυξη

Η μείωση δημοτικών τελών από 7,1% έως 42% για τους επαγγελματίες, η απαλλαγή τελών για νέους, η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες, η διαγραφή οφειλών σε επαγγελματίες για μη νόμιμες χρεώσεις και οι αδειοδοτήσεις για εκμίσθωση ακινήτων του δήμου, προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στο δημοτικό ταμείο είναι ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας της.

 

Στον πρώτο απολογισμό πεπραγμένων κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης αναφέρθηκε στους πυλώνες της ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, στην εξυγίανση των οικονομικών και τη στελέχωση των υπηρεσιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, τόνισε ότι καθιερώθηκε η τήρηση λογιστικής αποθήκης που δεν υπήρχε μέχρι τότε, στελεχώθηκαν υπηρεσίες που δεν λειτουργούσαν, όπως το τμήμα δημοτικής περιουσίας, το λιμενικό γραφείο, το γραφείο εσόδων, ενώ κάθε τοπικό κατάστημα έγινε κέντρο παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους. “Η πολύ άσχημη οικονομική και οργανωτική κατάσταση του δήμου μέχρι τις 31/8/2014 ήταν οι βασικές αιτίες της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών. Σήμερα αποκαθιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, αντιστρέφουμε την αρνητική και φθίνουσα πορεία, γυρίζουμε σελίδα και αποδεικνύουμε ότι η πολιτική βούληση σε συνδυασμό με την οργανωτική ικανότητα ξεπερνούν τα προβλήματα, αναβαθμίζουν την περιοχή και βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών” υπογράμμισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, για να προσθέσει ότι τηρούνται όλα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Αναφορικά με την οικονομική εξυγίανση του δήμου, ο κ. Μαυρομάτης τόνισε ότι υπήρξε απαλλαγή χρέους ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για δεσμευμένο από το 1996 ακίνητο στην Επανομή, έγινε ρύθμιση οφειλών ύψους 2,1 εκατ. ευρώ στο δημόσιο, ενώ μειώθηκε το κόστος προμηθειών και λειτουργίας κατά 50%. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης με την ΕΥΑΘ για παλαιές οφειλές, αλλά και την περίοδο 2015 – 2016 με συνολικό όφελος για τον δήμο 970.000 ευρώ. Σχετικά με τα τεχνικά έργα είπε ότι προχώρησε η αποκατάσταση αγροτικών δρόμων σε Επανομή – Μεσημέρι – Νέους Επιβάτες – Αγγελοχώρι, έγιναν μελέτες για παρεμβάσεις σε γυμναστήρια και γήπεδα σε Ν. Επιβάτες, Ν. Μηχανιώνα, Επανομή, Μεσημέρι, υπογράφηκε σύμβαση για τοποθέτηση σηματοδότη στον κόσμο αναστροφής στην είσοδο της Επανομής, ενώ έγινε επέκταση φωτισμού σε περιοχές της Περαίας. Επίσης προχωρούν μελέτες για την επέκταση του δικτύου όμβριων υδάτων στην Περαία, τους Ν. Επιβάτες και τον οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας και ολοκληρώνεται το αποχετευτικό δίκτυο της Επανομής.

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα έργα σχολικής στέγης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης σημείωσε ότι υποβλήθηκε πλήρης μελέτη στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ για το 5ο δημοτικό σχολείο Περαίας, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή έξι νέων αιθουσών στο 1ο δημοτικό σχολείο Επανομής, ενώ θα λειτουργήσουν σύντομα στην Περαία και την Κερασιά δύο σύγχρονα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Παράλληλα, συντάσσονται μελέτες για νέες παιδικές χαρές σε Κερασιά, Νέους Επιβάτες, Αγία Τριάδα και Παραλία Επανομής, και δρομολογείται η λειτουργία κέντρου διά βίου μάθησης και ανοιχτού πανεπιστημίου.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία