Δήμος Θεσσαλονίκης: Επενδύει 26,88 εκατ. ευρώ στην καθαριότητα

Ένα καινούργιο τοπίο στην καθαριότητα φιλοδοξεί να διαμορφώσει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη από το νέο έτος, επενδύοντας σε αυτόν τον πολύπαθο τομέα κονδύλια περίπου 26,88 εκατ. ευρώ.

 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, θα παραδοθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης 127 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα εκσυγχρονίσουν το στόλο του.

 

Η προμήθεια των οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, πολλά από τα οποία είναι απορριμματοφόρα, καθυστέρησε σημαντικά, καθώς είχε προκύψει εμπλοκή με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ μέσω του Ε ΣΠΑ. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όσο και ο Θανάσης Παππάς είχαν σειρά επαφών στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

“Τα προβλήματα με την εκχώρηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ ξεπεράστηκαν και πλέον αρχίσαμε να υπογράφουμε τις συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια των νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Τα 127 νέα οχήματα θα παραδοθούν σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015″, εξήγησε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να υλοποιούνται παρεμβάσεις ύψους 3,1 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότητας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του δήμου Θεσσαλονίκης και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του. “Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση τέταρτης πρέσας για τη συμπίεση των απορριμμάτων.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε ο ΣΜΑ που λειτουργεί να δέχεται απορρίμματα από όλους τους δήμους που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της πόλης”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ

 

“Το ζήτημα της καθαριότητας είναι για την πόλη μας μεγάλης σημασίας. Στρατηγικός μας στόχος είναι η σταθερή μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση τους (ανακύκλωση και κομποοτοποίηση, επανάχρηση κ.ο.κ). Μετά την εξασφάλιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του στόλου μας με νέα απορριμματοφόρα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα στην εφαρμογή του συστήματος υπόγειων κάδων με χρηματοδότηση από αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια (χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica”)”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στα σχέδια του δήμου περιλαμβάνεται η αντικατάσταση των συμβατικών κάδων απορριμμάτων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο αλλά και σε δεκάδες άλλα κομβικά σημεία στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Για την υπογειοποίηση του δικτύου και την προμήθεια 647 συστημάτων υπόγειων κάδων ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, ύψους περίπου 8,78 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Jessica”.

 

Πηγή: Μακεδονία