Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στον «οικονομικό στραγγαλισμό» των δήμων είναι οι αιρετοί, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γ. Πατούλης, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης.
Η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση των δήμων, υπό το πρίσμα και των προβλέψεων του υπό ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού του 2016 «για νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων».

«Το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν. Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες, το βάρος  των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης.

«Τέρμα πια η κοροϊδία. Δεν ανεχόμαστε άλλον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να μπει τέλος στις πολιτικές υποβάθμισης της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πατούλης περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των δήμων, που –όπως ανέφερε- «λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 60%».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την κατάσταση, προωθώντας την περαιτέρω μείωση των οικονομικών πόρων των δήμων, αλλά και μη λαμβάνοντας αποφάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αναφέρθηκε τέλος σε μια σειρά από αποφάσεις που αποδεικνύουν την «έλλειψη σεβασμού στο θεσμό της αυτοδιοίκησης» και συγκεκριμένα: την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τη αφαίρεση πόρων από τους Δήμους με μια σειρά από νομοθετήματα, τη μείωση των πόρων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μη κλήση της ΚΕΔΕ στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου.