Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Χαλκίδας

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:05 τα ξημερώματα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Τέσσερα λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας.

 

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση που αναστάτωσε την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας καθώς και την περιοχή της Φθιώτιδας είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και μέχρι στιγμής εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας.

 

Ειδικότερα στην περιοχή της Λαμίας επικράτησε αναστάτωση καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο βόρειο Ευβοϊκό και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό της Εύβοιας.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία μονάδες της οποίας έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.