ΔΝΤ: Δεν είναι δικό μας το έγγραφο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούνιο

Στους συμβούλους της ιταλικής έδρας στο Ταμείο και όχι σε αναλυτές του ΔΝΤ απέδωσε την πατρότητα του εγγράφου που κάνει λόγο για πιθανότητα ελληνικής στάσης πληρωμών τον Ιούνιο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η οποία μάλιστα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

 

Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του «Έθνους» Μιχάλης Ιγνατίου, η εκπρόσωπος είπε ότι “δεν έχει τίποτα να προσφέρει” για το θέμα αυτό.

 

Επίσης, αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το έγγραφο ΔΕΝ ανήκει στο ΔΝΤ και ότι περιγράφει τη συζήτηση της Τετάρτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ., κυρίως αναδυομένων χωρών.

 

Νωρίτερα, το απόρρητο έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Channel 4 ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις λίγες μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, αλλιώς η κρίσιμη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου είναι πιθανό να αθετηθεί.

 

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους», αναφέρει το έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαΐου.

 

Τον Ιούνιο μόνο πρέπει να καταβληθούν 1,56 δισ. ευρώ, τμηματικά, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στις 5 του μήνα.

 

Σύμφωνα με το Channel, το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρξε «κάποια πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της: στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, τα φορολογικά και τους κανονισμούς που θα κάνουν πιο εύκολη την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δείχνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, πριν η Ελλάδα αθετήσει τεχνικά την αποπληρωμή της δόσης στις αρχές Ιουνίου.

 

Αναφέρει δε ως κύρια ζητήματα που εμποδίζουν μία συμφωνία το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων. Αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά «στο παρελθόν», επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της επαναπρόσληψης και των συντάξεων είναι αυτά που στέκονται ως εμπόδιο για τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

 

«Όχι» σε μια «γρήγορη και βρώμικη» συμφωνία

Ομως, το έγγραφο αποκαλύπτει και κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, η ΕΕ επιζητά μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το εν λόγω υπόμνημα επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα.

 

Η «πρόοδος» όμως έχει προκαλέσει μία μεγάλη διαμάχη στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, σχολιάζει το δημοσίευμα.

 

Συμφωνώντας να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για τα επόμενα δύο χρόνια, οι διαπραγματευτές της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν το τραπεζικό σύστημα που είναι προς το παρόν σε προσωρινή «τεχνική υποστήριξη».

 

Ομως το έγγραφο αναφέρει ότι «έχει γίνει ξεκάθαρο πως καμία εκταμίευση δεν θα γίνει πριν επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία για συνολική αξιολόγηση» και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει «να παίξει με τους κανόνες και να μην επισκιάσει την εντολή του Ταμείου».

 

Πηγή: Έθνος