ΔΝΤ: Η επιστροφή της τρόικας θα εξαρτηθεί από την «ανταπόκριση» της Αθήνας

Ανοικτό άφησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το παράθυρο, για να συμμετέχει στην μετα-Μνημόνιο εποχή στο «κομμάτι» της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδεχθεί να προσφέρει το οικονομικό «δίκτυ ασφαλείας».

 

«Αυτό (το θέμα της τεχνικής υποστηριξης) είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτημα του «Εθνους» αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την πρόωρη διακοπή του προγράμματος. «Δεν θα μεταφέρω», τόνισε, «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».

 

Πάντως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του «Ε» γιά την «προληπτική γραμμή στήριξης», που έθεσε η κ. Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα μας ανακτά σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές, αλλά «η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, όπως απέδεξε η πρόσφατη αύξηση των spreads». Ο κ. Ράις είπε ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη». Αλλά, συνέχισε, «αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα». Πρόσθεσε με νόημα πως «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές».

 

Αναφορικά με την επιστροφή της Αποστολής του ΔΝΤ, τα νέα δεν είναι θετικά υπό την έννοια ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επανέναρξης της έκτης επιθεώρησης. Ο κ. Ράις τόνισε ότι η επιστροφή θα καθοριστεί από την ανταπόκριση της Αθήνας στο αιτημα της Τρόικα για να αποστειλει το σύνολο των προτάσεών της.

 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι στις αρχές Οκτωβρίου βρεθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια και ασχολήθηκαν με ζητήματα που αφορούν την επιθεώρηση. Σημειώνουμε ότι ήδη διεξάγεται «διαπραγμάτευση» και μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

 

Ο κ. Ράις τόνισε ότι η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές του μήνα. Τόνισε ότι «στη συνάντηση αυτή η Γενική Διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος», τόνισε ο εκπρόσωπος.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, και εάν το Ταμείο ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Ράις τόνισε ότι «στηρίζουμε την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Συνέχισε λέγοντας πως «είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της.

 

Υπενθύμισε το προσφιλές θέμα της κ. Λαγκάρντ, δηλαδή την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικού τομέα, ώστε να πληρώνει ο καθένας το μερίδιο των φόρων που του αναλογεί, υπογραμμίζοντας ότι «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί» (στο θέμα αυτό).