ΔΝΤ: Η νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα είχε «αρνητικές συνέπειες» στις αγορές

Μια νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελούσε πηγή “ανησυχίας” για την οικονομία και θα μπορούσε να προκαλέσει “αρνητικές αντιδράσεις” στις αγορές, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Μια από τις κυριότερες συνέπειες στο άμεσο μέλλον θα ήταν η αβεβαιότητα για τη μετάβαση σε μια εντελώς διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική κατάσταση στη Σκωτία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον. “Η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες στις αγορές βραχυπρόθεσμα”, πρόσθεσε.

 

“Η νίκη του ναι θα έθετε πολλά σημαντικά και περίπλοκα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν”, τόνισε ο Μάρεϊ. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη “μεταβατική περίοδο”, κατέληξε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Νωρίτερα σήμερα τρεις τράπεζες είχαν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο εάν η Σκωτία αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία, κάτι που θεωρείται πλήγμα για τους υποστηρικτές του “ναι”, μόλις μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα.

 

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών Lloyds και Royal Bank of Scotland —και οι δύο εδρεύουν στο Εδιμβούργο και ένας από τους βασικούς μετόχους τους είναι η βρετανική κυβέρνηση— και της Clydesdale bank, οι ιδιοκτήτες της οποίας είναι Αυστραλοί, έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση μιας νέας δημοσκόπησης που δείχνει ότι οι “ενωτικοί” ξαναπήραν προβάδισμα.

 

Ο Τζον Σουίνι, ο υπουργός Οικονομικών της σκωτσέζικης κυβέρνησης, υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι η απόφαση των τραπεζών είναι απόρροια της άρνησης της βρετανικής κυβέρνησης να συμφωνήσει για μια νομισματική ένωση με την ανεξάρτητη Σκωτία.