Ντομπρόβσκις: Το «όχι» κάνει πιο πολύπλοκη τη λύση

Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, τονίζοντας ότι το «όχι» περιέπλεξε την κατάσταση για την Ελλάδα, αλλά όπως σημείωσε, είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης ακόμη και κάτω από πολύπλοκες συνθήκες.

 

Ο κ. Ντομπρόβσκις  υπογράμμισε πως η Κομισιόν σέβεται τη δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την έξοδο από την κρίση καθώς έχει χαθεί πολύ χρόνος και πολύ προσπάθεια . «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πλέον πρόγραμμα καθώς το προηγούμενο έχει λήξει και δεν ισχύει πλέον χρηματοδότηση από τον EFSF, αλλά μόνο από το ESM. Η Κομισιόν όμως πρέπει να λάβει πρώτα την εντολή του Eurogroup» 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως η Ευρώπη βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό του ελληνικού λαού, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στήριξαν την Ελλάδα.  «Είναι σαφές πως η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στην Ευρώπη και όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα για το καλό του ελληνικού λαού».  

Αναφορικά με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις  υποστήριξε πως το ερώτημα όπως διατυπώθηκε ήταν εσφαλμένο καθώς αφορούσε σε προτάσεις που ποτέ δεν υιοθετήθηκαν επισήμως από το Eurogroup και δεύτερον δεν αντανακλούσε τις τελευταίες προτάσεις που είχαν κατατεθεί. 

Αναφορικά με την παραίτηση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις τονίζοντας πως είναι ένα ζήτημα που αφορά τη ελληνική κυβέρνηση.