Δωρεάν ξένες γλώσσες και ενισχυτική διδασκαλία στη Θεσσαλονίκη

Το κοινωνικό πρόσωπο του και στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας δείχνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προσφέροντας εντελώς δωρεάν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την υποστήριξη των μαθητών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

 

Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά είναι διευρυμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα παλαιότερων περιόδων και περιλαμβάνουν από μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ώστε οι μαθητές να βοηθηθούν στον αγώνα που δίνουν, για να επιτύχουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά και στα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, μέχρι και τμήματα εκμάθησης διαφόρων ξένων γλωσσών.

 

Τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας

 

Μέχρι την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις αιτήσεις τους όσοι μαθητές επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, που θα λειτουργήσουν με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών.

Τα δημοτικά κέντρα εθελοντικής ενισχυτικής διδασκαλίας απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, όπως και σε αποφοίτους που επιθυμούν να δώσουν για ακόμη μία φορά τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων. Τα μαθήματα, τα οποία θα προσφέρονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, θα παραδίδονται στους χώρους του 14ου λυκείου, στη συμβολή της Θεμιστοκλή Σοφούλη με την Παπανδρέου, του 17ου λυκείου, στην οδό Χριστοπούλου 6, και του 18ου λυκείου, στην οδό Παπάφη 130Α.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία στεγάζεται στη συμβολή της Γρηγορίου Λαμπράκη με την οδό Κλεάνθους.

Τμήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας θα λειτουργήσουν και στο πνευματικό κοινωνικό κέντρο «Πορτοκαλιάν», το οποίο στεγάζεται στην οδό Σπάρτης 6Α, στην περιοχή της Ευζώνων.

 

Στις δημοτικές βιβλιοθήκες

 

Τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές λυκείου, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν φέτος και στις περιφερειακές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του κοινωνικού φροντιστηρίου στις δημοτικές βιβλιοθήκες θα διδάσκονται μαθήματα όλων των προσανατολισμών και κατευθύνσεων.

 

Τα τμήματα αυτά οργανώνονται σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα λειτουργήσουν στις ακόλουθες περιφερειακές βιβλιοθήκες:

 

• Κάτω Τούμπας «Γιώργος Ιωάννου», Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919.039.
• Άνω Πόλης, Κρίσπου 7, τηλ. 2310 219.329.
• Σαράντα Εκκλησιών, Γ. Βιζυηνού 57, τηλ.
2310 203.443.
• Ξηροκρήνης, Χατζησίρου και Πελειάδου 1, τηλ. 2310 544.851.
• Χαριλάου, Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα, τηλ. 2310 324.666.
• Κωνσταντινουπόλεως, Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315.100.
• Άνω Τούμπας « Κληροδότημα Στ. Νικολάίδη», Γρηγορίου Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950.370.
• Τριανδρίας «Ιωάννης Διαμαντή Διαμαντής», Αμοργού 29, τηλ. 2310 921.660.
• Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη, Κασσάνδρου 17-19, τηλ. 2310 274.708.

• Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ορέστου, Χαλκιδικής και Ορέστου 33, τηλ. 2310 852.384.

 

Εξάλλου στην περιφερειακή βιβλιοθήκη της Καλλιθέας (Αρχαιοτήτων 13) θα λειτουργήσουν με την εθελοντική συμμετοχή φοιτητών του ΑΠΘ τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μαθηματικών και αγγλικών για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθώς και αρχαίων ελληνικών για μαθητές γυμνασίου. Ακόμη στην ίδια βιβλιοθήκη θα υπάρχει τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας για μαθητές ηλικίας 6 έως 12 ετών.

 


Τα δημοτικά κέντρα εθελοντικής ενισχυτικής διδασκαλίας απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και σε αποφοίτους που επιθυμούν να δώσουν για ακόμη μία φορά τη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων. Το σύνολο το μαθημάτων προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες


 

Διαδικτυακό κοινωνικό φροντιστήριο Για πρώτη φορά φέτος με τη χορηγία της εταιρείας «ΑΡΝΟΣ ΕΠΕ» ο δήμος Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει διαδικτυακό κοινωνικό φροντιστήριο, που θα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ακόμη ταδιαδικτυακά μαθήματα θα απευθύνονται στα παιδιά των πολυτέκνων και των ανέργων.

 

Ειδικότερα το on line φροντιστήριο θα προσφέρει δωρεάν με διδασκαλία μέσω βίντεο τα παρακάτω:

 

1. Φροντιστηριακό e-μάθημα γυμνασίου: Περιλαμβάνει με έναν κωδικό χρήσης διδασκαλία για όλες τις τάξεις του γυμνασίου 9.000 μαθημάτων σε βίντεο (θεωρία – μεθοδολογία – λυμένες ασκήσεις), τεστ αξιολόγησης και διαγωνίσματα on line, καθώς και λύσεις των ασκήσεων σε όλα τα μαθήματα των σχολικών βιβλίων.

2. Φροντιστηριακό e-μάθημα λυκείου: Περιλαμβάνει με έναν κωδικό χρήσης διδασκαλία για όλες τις τάξεις του λυκείου 10.000 μαθημάτων σε βίντεο (θεωρία – μεθοδολογία – λυμένες ασκήσεις), τεστ αξιολόγησης και διαγωνίσματα on line, λύσεις θεμάτων εξετάσεων και πανελλαδικών, καθώς και λύσεις της τράπεζας θεμάτων της πρώτης λυκείου.

3. Γνωστοποίηση δωρεάν πρόσβασης στο πρόγραμμα e-δημοτικό, οικουμενικό σχολείο Αθηνά: Περιλαμβάνει διδασκαλία πλέον των 10.000 μαθημάτων στις δραστηριότητες, τις εργασίες και όλες τις ασκήσεις των σχολι κών βιβλίων.

 

Και μαθήματα ξένων γλωσσών, από αγγλικά μέχρι αραβικά

 

Στις βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν φέτος και τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, επίσης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών, ρωσικών, αλλά ακόμη και αραβικών.
 

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

• Κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη θεσσαλονίκης, τμήμα γαλλικών, κάθε Πέμπτη 12.00 -14.00.
• Περιφερειακή βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως, τμήμα ρωσικών, κάθε Πέμπτη 10.00-11.30, εγγραφές από 6 έως 8 Οκτωβρίου.
Ακόμη τμήμα ισπανικών, κάθε Δευτέρα 11.00-13.00.
• Περιφερειακή βιβλιοθήκη Τριανδρίας «ΙωάννηςΔιαμαντή Διαμαντής», τμήμα γαλλικών, κάθεΤρίτη 15.00-17.00, εγγραφές από 8 έως 13 Οκτωβρίου. Ακόμη τμήμα αραβικών κάθε Παρασκευή 11.00-13.00, εγγραφές από 10 έως 16 Οκτωβρίου.
• Περιφερειακή βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γιώργος Ιωάννου», τμήμα ιταλικών, κάθε Τετάρτη 10.30 -12.00, εγγραφές έως 7 Οκτωβρίου.
• Περιφερειακή βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών, τμήμα ισπανικών, κάθεΤρίτη 15.00 -17.00. Ακόμη τμήμα γαλλικών κάθεΤετάρτη 12.00-14.00.

 

Εξάλλου στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια αγγλικών, που περιλαμβάνουν εξάσκηση στον προφορικό λόγο. Τα σεμινάρια θα αρχίσουν την Πέμπτη, θα έχουν δίμηνη διάρκεια και θα παραδίδονται κάθε Πέμπτη από τις 7.00 έως τις 8.30 το απόγευμα.
Επιπλέον στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας θα λειτουργήσει εργαστήριο εξάσκησης για μαθητές με αντικείμενο τη δεξιότητα κατανόησης προφορικού λόγου της αγγλικής γλώσσας μέσα από λογοτεχνικά κείμενα. Το εργαστήριο θα αρχίσει την Πέμπτη και θα πραγματοποιείται κάθε τρεις εβδομάδες από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 το απόγευμα.

 


Εκτός από τα τμήματα εκμάθησης έξι διαφορετικών γλωσσών στην περιφερειακή βιβλιοθήκη της Ανω Τούμπας θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια αγγλικών με στόχο την εξάσκηση των συμμετεχόντων στον προφορικό λόγο


 

Ρώσικα για τον τουρισμό

 

Στο Δήμο θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν φέτος και δύο κύκλοι εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, οι οποίοι απευθύνονται σε άτομα ηλικίας από 18 έως και 55 ετών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τον όμιλο «Mouzenidis Croup« στην αίθουσα νερού του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Ο νέος κύκλος εκμάθησης ρωσικών θα αρχίσει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε τρία ακαδημαϊκά δίωρα την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές από σήμερα είτε ηλεκτρονικά στο e-mail p.benardi@thessaloniki.gr είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων στη διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα Προγραμμάτων και Διά Βίου Μάθησης στα τηλέφωνα 2310 840.295 και 2310 841.962.

Τα μαθήματα ξένων γλωσσών θα παραδίδονται σε χώρους των δημοτικών βιβλιοθηκών.

 

Πηγή: Θεσσαλονίκη