Δωρεάν θέσεις για 864 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης

Τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέες οικογένειες να εγγράψουν τα παιδιά τους εντελώς δωρεάν στους βρεφικούς και στους παιδικούς σταθμούς που διαθέτει επιδιώκει να προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο προσφέρει ανάσα στις νέες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα, ο κεντρικός δήμος σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για την ένταξη δεκαεπτά δομών, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά περισσότερα από 1.300 παιδιά. Οι δωρεάν θέσεις που διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 864, εκ των οποίων οι 639 είναι για νήπια και οι υπόλοιπες 225 για βρέφη.

Η πρόταση, την οποία συνέταξε η διεύθυνση Παιδικών Σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδριάζει εκτάκτως την προσεχή Δευτέρα.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή οι δομές που προτείνεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ είναι οι παιδικοί σταθμοί Αγγελοπούλου, Άνω Πόλης, Διογένους, Θέρμης Α’, Ολυμπιάδος και Πατρών, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί Αγίας Σοφίας, Δημητρίου Πολιορκητού, Θεαγένους Χαρίση, Κωλέττη, Μαντινείας, “Μέγας Αλέξανδρος”, Πανοράματος, Τριών Ιεραρχών, Υψηλάντου, Φωκά και Χαριλάου.
“Σε μία εποχή έντονης οικονομικής κρίσης η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια και την υποστήριξή μας πρέπει να είναι διαρκής και έμπρακτη”, ανέφερε μεταξύ άλλων η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, σημειώνοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά και τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια διεκδικεί και φέτος τη δυνατότητα για δωρεάν φοίτηση εκατοντάδων παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ώστε να διευκολύνει τις μητέρες που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε η κυρία Γούλα, ακριβώς για να διευκολύνει τις οικογένειες που μέρα με τη μέρα βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε -πέραν της συμμετοχής του στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ- να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση στη μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς από το νέο διδακτικό έτος κατά 20%. Εξάλλου σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μειώσεις που έφταναν έως και στο 50% είχαν αποφασιστεί και προ διετίας.