Δραματική έκκληση της αγοράς: «Μην επαναληφθεί ο εφιάλτης του 2015»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Ημέρες 2015» αρχίζει να θυμίζει η ατμόσφαιρα πάνω από την ελληνική οικονομία, και ένα πέπλο φόβου έχει σκεπάσει την αγορά τα τελευταία 24ωρα. Η δραματική τροπή που φαίνεται να παίρνουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς επιτείνουν την αβεβαιότητα, καθώς κανείς δεν είναι πλέον σε θέση να προβλέψει την έκβασή τους.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικές πηγές για επίτευξη συμφωνίας έως τα τέλη Απριλίου, μετά και τα πρόσφατα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες προς αναζήτηση συμμάχων, η ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο δεν λέει να κοπάσει… Κορυφαίοι επιχειρηματίες που μίλησαν στην «Η» εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να μην επιτρέψει να ξαναζήσει η χώρα τις εφιαλτικές στιγμές του περσινού καλοκαιριού, όταν βρέθηκε μια ανάσα από το χείλος του γκρεμού.

«Πρέπει αυτές τις κρίσιμες ώρες να επικρατήσει σύνεση, καθώς ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Δεν αντέχει άλλη ανασφάλεια. Είναι απαραίτητο να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των αγορών, των τραπεζών. Είδαμε πέρυσι τι ζημιά έγινε και πρέπει αποφύγουμε να ξανασυμβεί», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Revoil, Γιώργος Ρούσσος.

Απευκταίο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να φθάσουν τα γεγονότα στο σημείο που έφθασαν το 2015 και ο επικεφαλής της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς, ο οποίος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην αγορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πλέον κομβικής σημασίας για την πορεία του τόπου, με ολοένα και περισσότερους να μιλούν για δραματικές συνέπειες στην οικονομία σε περίπτωση που υπάρξει οριστική ρήξη με τους Θεσμούς.

«Ασφυξία» στην αγορά

Ήδη, η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls και τη δραματική επιδείνωση της κατανάλωσης, η οποία «βαδίζει από τον κακό στο χειρότερο». Η πτώχευση που κήρυξε πρόσφατα η Ηλεκτρονική Αθηνών, η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών είναι ενδεικτική της ασφυκτικής κατάστασης, ενώ όσο συντηρείται αυτό το νοσηρό κλίμα αβεβαιότητας, και δεν δίδεται λύση, τόσο η οικονομία θα βυθίζεται βαθύτερα στην ύφεση, απειλώντας τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου από την ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς κρούει και ο ΣΕΒ, ο οποίος στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε πρόσφατα αναφέρει με δραματικούς τόνους ότι οι αντοχές των επιχειρήσεων εξαντλούνται επικίνδυνα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2013 αλλά και στις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, μετά την ανησυχητική άνοδο που κατέγραψε το τελευταίο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά λέει o πρόεδρος της HVCA και διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures, Γιάννης Παπαδόπουλος, “βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή και όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα ενώ με δεδομένη τη διαρκή αλλαγή δεδομένων και την αβεβαιότητα οι ξένοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς η μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας μας είναι δεδομένη και θετική, πρέπει όμως γρήγορα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές.

Εθνική συνεννόηση

Διέξοδο… στο αδιέξοδο που φαίνεται να διαμορφώνεται στον ορίζοντα θεωρείται ότι μπορεί να δώσε η πολιτική συνεννόηση πάνω στα βασικά ζητήματα της οικονομίας. Και αυτό γιατί θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και κυρίως το κλίμα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να πάρει μπρος η οικονομία. «Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ώστε να δώσουμε εμείς λύση στα προβλήματά μας», σημειώνει ο κ. Λακασάς και προσθέτει πως «πρέπει να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, αφού εδώ και έξι χρόνια αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα και να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα.

Σε ανάλογο μήκος κινείται και ο κ. Ρούσσος, ο οποίος καλεί όλους να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις κρίσιμες αυτές στιγμές, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν πάνω στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, απορρίπτεται κάθε πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ως μια εξέλιξη εξαιρετικά καταστροφική για τον τόπο. «Οτιδήποτε αποσταθεροποιηθεί την οικονομία δεν βοηθάει ούτε την απασχόληση, ούτε την προσέλκυση επενδύσεων, ούτε την προοπτική ανάκαμψη», λέει το στέλεχος της Revoil, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να τορπιλίζεται η πολιτική σταθερότητα». Για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη κάνει λόγο και ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να οδηγείται η χώρα κάθε έξι μήνες στις κάλπες. «Για να κινηθεί η αγορά, και να έρθουν νέες επενδύσεις χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον», λέει ο ίδιος.

Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η άποψη του κ. Λακασά, ο οποίος αν και αναγνωρίζει ότι η οικονομία χρειάζεται σταθερές περιόδους πολιτικής νηνεμίας θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξουν τα στοιχεία για πολιτική συνεννόηση και συνεχισθεί η πολιτική της υπερφορολόγησης που οδηγεί και τις τελευταίες παραγωγικές μονάδες στην κατάρρευση, προκειμένου να «προστατευθεί» ο Δημόσιος Τομέας τότε οι εκλογές ίσως αποτελέσουν λύση. Αρκεί βέβαια, όπως λέει, αυτό που θα προκύψει να έχει στόχο την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Υπέρμετρη φορολογία
«Τιμωρείται» η παραγωγή πλούτου

Πέρα από την αξιολόγηση και τη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Πρέπει, όπως λένε, να δοθεί έμφαση στην παραγωγή, ώστε οι βιομηχανίες να γίνουν ανταγωνιστικές και να μπορεί τα προϊόντα τους να ανταγωνιστούν τα ξένα προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό,. «Για να υπάρξουν επενδύσεις είναι προφανές ότι αυτές δεν θα έρθουν με την υπερφορολόγηση, ως λύση κάλυψη των ελλειμάτων, λέει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο κ. Λακασάς σημειώνει πως «πρέπει να σταματήσει να τιμωρείται η παραγωγή πλούτου στη χώρα, αφού ο φόρος σκοτώνει… την ανάπτυξη».

Πηγή: Ημερησία