Δράσεις για την πρόληψη στη Θεσσαλονίκη

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τα θέματα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υλοποιούν και φέτος το επιστημονικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV)» και η «Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Καρκίνο του Τραχήλου (European Cervical Cancer Association – ECCA)». Αφορμή είναι η 9η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου, που άρχισε στις 24 και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

 

Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις, ομιλίες και σύντομα μηνύματα (video-spots) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκδηλώσεις επικοινωνίας με το κοινό, μηνύματα μέσω του διαδικτυακού τόπου της εταιρείας (www.hpvsociety.gr), καθώς και ενημερωτική ημερίδα το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο «ΗΥΑΤΤ».

Ειδικότερα, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, ώρες 10.00 -14.00 και 18.00 – 21.00, θα τοποθετηθεί οταντ στο πεζοδρόμιο των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού μέσω αφισών και διανομής φυλλαδίων.

Ο ΟΑΣΘ, συμβάλλοντας στην ενημέρωση, θα τοποθετήσει στα λεωφορεία του αφίσες και θα προβάλλει με το σύστημα τηλεματικής τρέιλερ μέσα στα λεωφορεία και τις στάσεις τους. Στο δήμο της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια σε όλα τα γκισέ, ενώ στα τηλεοπτικά μέσα θα προβάλλεται ενημερωτικό σποτ για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τακτικό προληπτικό έλεγχο (τεστ Παπανικολάου και HPV DNA test) κάνει μόνο το 25% – 30 % των Ελληνίδων, ενώ κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) έχει εμβολιαστεί μόνο το 35% σε όλες τις ηλικίες.