DW: Μπορεί η Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα;

Στη Μόσχα συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για κίνδυνο διάσπασης του ενιαίου μετώπου της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία ως προς το ουκρανικό.

 

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αυτό αναμένεται να είναι σήμερα ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει την άρση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αλλά θέλει να δείξει πως έχει συμμάχους και εκτός ΕΕ, επισημαίνει ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν από την επιχείρηση συμβούλων RusEnergy.

Έστω και αυτό αρκεί για το Κρεμλίνο, επισημαίνει ο Μιχαήλ Κασγιάνοφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και συμπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ρωσικού κόμματος RPR PARNAS, μιλώντας στην Deutsche Welle. «Επειδή η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με την ενιαία γραμμή της ΕΕ, διαρρηγνύει με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή ενότητα. Ο Πούτιν απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα στόχο: να καταστρέψει την ενδοευρωπαϊκή και υπεραντλαντική σταθερότητα» συμπληρώνει ο Ρώσος πολιτικός. Η Ρωσία θα ήθελε η ΕΕ να πάρει πίσω τις αποφάσεις της κι έτσι θα της απέμενε μόνο ένας εχθρός: οι ΗΠΑ.

 

Αμοιβαίες πολιτικές επιθυμίες

Η ρωσική ηγεσία έχει έναν ακόμα λόγο να προσεγγίσει την Ελλάδα πιστεύει ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν: «Στη Ρωσία λείπουν οι σύμμαχοι και οι ηγέτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αυτήν. Για την ρωσική ηγεσία είναι όνειρο να βρουν κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος είναι πρόθυμος να της σφίξει το χέρι».

Παρόμοια είναι όμως και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνει και πάλι ο Μιχαήλ Κρουτιτσίν: «Οι συνομιλίες έχουν στόχο να καταδείξουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους και ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την βοήθεια της ΕΕ. Υπάρχει η εντύπωση πως οι δύο πλευρές έχουν την επιθυμία μιας πολιτικής προσέγγισης».

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εξαγοράσει την «αφοσίωση» ορισμένων χωρών στην Ευρώπη παρέχοντας δάνεια. Δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα. Πρόσφατα η Ρωσία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 10 δις ευρώ στην Ουγγαρία αλλά και το 2011 είχε δώσει δάνειο στην Κύπρο ύψους 2,5 δις ευρώ.

 

Η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη

 

Ο ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου Αλεξάντερ Κνόμπελ από το Ινστιτούτο Γκαϊντάρ για την Οικονομική Πολιτική θεωρεί πως η Μόσχα δεν θα καταφέρει να εξαγοράσει την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα συνδεδεμένη με την Ευρωζώνη.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Πουτιν θα τεθούν στο τραπέζι και θέματα ενεργειακής φύσης, ωστόσο ο Μιχαήλ Κρουτσίν πιστεύει πως ούτε σε αυτόν τον τομέα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Εντούτοις ίσως η Ρωσία προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο. Η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις τιμές πέρυσι αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν αρκετή σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά περαιτέρω μείωση. Τέλος ο Αλεξάντερ Κνόμπελ πιστεύει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να κερδίσουν ορισμένα πράγματα μιας και η Μόσχα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως διασπαστικό στοιχείο μέσα στην ΕΕ.

 

Πηγή: Deutsche Welle